U Mostaru odigrana predstava 'Uspavanka za Mladenku'

predstava, memorijalna scena 2532, Mostarski teatar mladih, Sead Đulić

Na Memorijalnoj sceni 2532 u Mostaru večeras izvedena je poetsko dokumentarna predstava "Uspavanka za Mladenku" u izvedbi Mostarskog teatra mladih, koja govori o zločinu počinjenom nad hrvatskim civilima 8. rujna 1993. godine u selu Grabovica kod Mostara.

Direktor JU Mostarski teatar mladih, Sead Đulić objasnio je za portal Hercegovina.info kako je ova predstava način da se izrazi jedan krik, bolni krik te kako bi potaknuli sve ljude u ovoj zemlji da krenu mesti ispred svojih vrata. “Stalno ponavljam ako svi pometemo ispred svojih vrata onda će zajedničko dvorište biti čisto i uredno”, dodao je.

“Hajmo prestati razmišljati šta su oni nama, šta će oni, kad oni pa ćemo mi. Hoću da progovorim o zločinu koji je napravljen, a koji netko prepisuje i meni zato što slučajno sam bio u toj vojsci, zato što sam slučajno pripadnik tog naroda iz kojeg su oni pripali. Nitko nema pravo da u moje ime ili bilo čije ime pravi takve stvari.”- poručili su iz Mostarskog teatra mladih.

predstava,memorijalna scena 2532,Mostarski teatar mladih,Sead Đulić

“Mi hoćemo da se očistimo, nekako da potaknemo druge, budemo primjer. Želimo u krajnjem slučaju jedan normalan ljudski časni gest napraviti, to je nešto što bi svaki čovjeg trebao uraditi. “ – rekao je Đulić.

Ispričao je kako ih često proglašavaju hrabrim, ali on kaže kako oni nisu nimalo hrabri. “Nije to nikakva hrabrost, hrabrost je šutjeti o svemu tome, a znati. Kako ti koji znaju spavaju.”

predstava,memorijalna scena 2532,Mostarski teatar mladih,Sead Đulić

"Bio sam u Grabovici danas, s jedne strane bilo mi je jako teško, ali sam bio ponosan što sam tamo. Kada svi dođemo u tu fazu da su sve žrtve naše žrtve, da su svi zločinci naši zločinci onda će ova zemlja imati mlade ljude u njoj, a ne po Njemačkoj, po Europi, te će onda ovdje biti ugodno i lijepo za život." - izjavio je za naš portal.

Maja Ljubić/Hercegovina.info