FOTO  U Čapljini premijerno prikazana predstava 'Drvo života'

predstava, premijera, Čapljina, Mogorjelo
Đaka city

U povodu 2.siječnja, Svjetskog dana zaštite močvarnih staništa udruge ''Močvara'' i ''Cvijet'' iz Čapljine u čapljinskom kinu Mogorjelo izvele su autorsku predstavu Drvo života kojom su oduševile publiku.

Igrokaz je osim glumačkih elemenata sadržavao glazbene i video elemente a obilovao je i maštovitom scenografijom. Radnja predstave smještana je u Park prirode Hutovo blato i tematizira problem krivolova i devastiranja Parka.

U središtu priče su stablo crne johe zvano Jo i njegova prijateljica grlica Medena koji su kao i ostale biljke i životinje ugrožene zbog ljudske aktivnosti. Kroz priču o jednom prijateljstvu ptice i drveta isprepleću se elementi realnog i duhovitog s fantastičnim i bajkovitim.

Mladi glumci, pretežno učenici viših razreda osnovne škole, pokazali su zavidnu razinu glume koju je publika prepoznala i nagradila velikim pljeskom.

Predstava je osim ozbiljnim obilovala i humorističnim elementima s primjesama satire i crnog humora, sve u namjeri edukacije kako mlađih tako i starijih jer Dan zaštite močvarnih staništa idealan je datum za ukazivanje na problematiku ignoriranja brige za Hutovo blato.

Hutovo blato još je davne 1971. uvršteno u popis močvara od međunarodnog značaja kao posljedica inicijative Ramsarske konvencije kojom su se željele zaštititi močvare svijeta a države potpisnice obavezale se da će se zauzeti za zaštitu močvara.

Godine 1980. uvršteno je u Međunarodni projekt za zaštitu mediteranskih močvara, 1995. proglašeno je Parkom prirode. Od 1998. na listi je međunarodno važnih staništa ptica a 2001. upisano je u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije te je registrirano pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Sve su ovo reference koje ukazuju da je Hutovo blato po svjetskim parametrima prioritet zaštite i jedinstveni dragulj prirode i koje pozivaju na alarmiranje javnosti jer egzistencija ovog lokaliteta kao takvog ugrožena je zbog sustavne nebrige, preusmjeravanja voda, krivolova, učestalih požara za čije podmetanje nitko nije snosio odgovornost i mnogih drugih činitelja.

Stoga je tematika ove predstave društveno angažirana s ciljem skretanja pozornosti na ovu divnu močvaru koja tiho umire. Ako se uskoro nešto ne učini, ona će biti kao i ova predstava, jedna divna priča koja postoji samo u bajkama.


Autor teksta i redatelj: Igor Beno
Scenografija: Ernesto Markota
Glazba: Igor Beno
Vokali: Iva Kožul i Sarah Akrapović
Produkcija glazbe: Ivan Bukovac

Glume:
Iva Prkačin
Marta Obad
Antonio Šimić
Katarina Bošković
Nikola Obad
Krešimir Dugandžić
Lana Šunjić
Lana Jović
Anamarija Obad
Sara Krvavac
Bruno Suton
Vedran Murić
Petra Batarilo
Ajla Sjekirica
Mateo Božidar Mišić
Ana Jurković

Organizatori se zahvaljuju bivšoj Našoj TV na iznajmljenom studiju za snimanje, općini Čapljina na korištenju prostorija Doma sindikata i kina Mogorjelo kao i Federalnom ministarstvu znanosti i obrazovanja na novčanoj potpori.