Treća večer MFF-a: Na programu su domaći autori i HBO dokumentarac 'Vjetar'

Treća večer MFF-a: Na programu su domaći autori i HBO dokumentarac 'Vjetar'

U programu Domaćih autora, u dvorani kina Borak, dokumentarni program trećeg dana Mediteran Film Festivala počet će filmom "Ljudi koji su sadili drveće", redatelja Zdenka Jurilja nastao po scenariju Josipa Mlakića.

Priča je to o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike BiH koji se, četvrt stoljeća nakon što je završio rat, danima i noćima bore protiv zajedničkog neprijatelja. On se zove Postrautamatski psihološki stres (PTSP), psihološko oboljenje kao posljedica nasilnih prizora iz ratnog razdoblja.

U istom programu, u 21 sat na otvorenom kinu, prikazujemo glazbeni dokumentarac snimljen za samo 80 minuta, "Bure Bareta".

Goran Bare zavaljen u stolicu govori o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trumpu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu rocker i o mnogočemu drugom o čemu je do sada šutio. Film su režirali Renato Tonković, Mario Vukadin i Robert Bubalo.

U službenom natjecateljskom programu od 17 sati MFF prikazuje film španjolskog redatelja Naxta Leuza Fernandeza "Rođen u Gambiji", fiilm izraelskog redatelja Ramy A.Katza "Uzrok smrti". Od 19 sati u programu su "Pitanje vremena" film egipatskog redatelja Muhameda Abdula-Hakima i bh.film 'Kameni govornici' Igora Drljače.

Od 21 sat konkurencija donosi "Meso" film hrvatskog redatelja Elvisa Lenića, i iOtok Mihe Čelara. Posljednje projekcije iz natjecateljskog programa rezervirane su za dokumentarac Izraelca Hillela Ratea "Svoga oca sin" i "Dani trešnje" Mohamada i Ahmada Mallasa iz Sirije.

Otvaranje trećeg festivalskog dana pripalo je onim najmanjima i programu MFF Fora u kojem će, u10 sati u kino dvorani, biti prikazana dugoisčekivana Disneyeva priča "Kralj lavova".

Za sam kraj, u sklopu OFF programa u partnerstvu s mrežom HBO Adria, biti će prikazan dokumentarac "Vjetar", redatelja Michala Bielawskog.

Ovogodišnji festival, koji će trajati do subote 24. kolovoza, čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH.

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.
Više informacija o 20. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici