Tragovi sarajevske grafičarke Renate Papišta gostuju u Galeriji Aluminij

Tragovi sarajevske grafičarke Renate Papišta gostuju u Galeriji Aluminij
...ostvarila čitav niz zapaženih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji te sudjelovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvi, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj. U Mostar dolazi s postavom imena Tragovi, a svečanost otvorenja njezine samostalne izložbe crteža i grafika u Salonu 1 Galerije Aluminij uglavljena je za utorak, 24. studenog, s početkom u 19 sati.

- Postav čine grafike i crteži koji obrađuju temu mora i temu čovjeka. Obadva promjenjiva, obadva živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje, tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već dulje razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnomu procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom - kazuje nam Papišta, čije su grafike rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza, a crteži na različnim vrstama papira.

U osvrtu na Tragove, povjesničarka umjetnosti Ema Mazrak, ističe kako postav, u cijelosti, pokazuje zrelost u idejnomu i u izvedbenomu smislu, slobodu u interpretaciji kroza eksperiment i originalnost u metaforičkomu pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

- Motivi mora ili čovjeka, nastali u potrazi za bilježenjem onoga što jest, u promjeni, u trenu, govore nam o gotovo opsesivnomu istraživanju usmjerenomu na prasuštinu, bitak, vrijeme i transformaciju. S oba ova otvorena i nedovršena ciklusa problematizira se postojanost traga, kao i tematiziranja, ali i refleksije koju on ostavlja na nama. Promatrajući ove radove, uočavamo dosljednost i otvorenost u izrazu, vitalizam, lakoću rukopisa, ritmizaciju i prozračnost ploha. Ono što nas najviše dotiče istinski su tragovi prolaznosti i vječnosti koji su upleteni u tkivu radova, koje želimo, a ne možemo dokučiti, već samo, kao nijemi promatrači, bilježiti njihovo postojanje - zapisuje, između ostaloga, doc. dr. Mazrak.

Inače, Renata je Papišta rođena u Sarajevu 1981. godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i poslijediplomske studije na odjelu Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Sudionicom je brojnih bijenala, trijenala, festivala i kolonija, ali i dobitnicom pet nagrada za grafiku i jedne za crtež. Bila je i mentoricom na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji i u Makedoniji. Bavi se eksperimentalnom grafikom / site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima. Članicom je Udruge likovnih umjetnika BiH, a s Dženitom Huseinović čini Tandem Roulettes. Zaposlena je kao viša asistentica na odjelu Grafika ALU Sveučilišta u Sarajevu. Živi i stvara u Sarajevu.