Tragovi rata na MFF-u: Peter Jackson 'Među vukovima'…

Mediteran Film Festival, Široki Brijeg, kinomatografija, kino, film, program, MFF

U programu "Tragovi rata" 20. Mediteran Film Festivala bit će prikazani dokumentarci "Nisu imali kada odrasti", redatelja Petera Jacksona, "Među vukovima", redatelja Shawna Conveya i "Golgota banjalučke biskupije" Vinka Laštre.

Prvu večer festivala 21. kolovoza na otvorenom kinu u središtu grada bit će prikazan dokumentarac "Nisu imali kada odrasti" redatelja Petera Jacksona. Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Jackson je producirao ovaj dokumentarac koji je za cilj imao prikazati kako su neki elementi tog užasnog rata izgledali ali i približiti nam njegovu ljudsku stranu.

Sudeći po riječima kritike, majstor poznat po epskim spektaklima u kojima koristi specijalne efekte i digitalnu tehnologiju, u tome je i uspio. Naime, Jackson je koristio restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise.

Uz ovu dokumentarnu poslasticu, MFF će u četvrtak 22. kolovoza na otvorenom kinu, prikazati i američki dokumentarac "Među vukovima", redatelja Shawna Coneya o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH.

Vukovi nisu običan motoristički klub kako je otkriveno u ovom prekrasno snimljenom, iznenađujuće intimnom dokumentarcu o traumi i preživljavanju. Još uvijek boreći se s posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, ovaj multietnički klub organizira dobrotvornu akciju za svoj mali grad i štiti ugroženo stado divljih konja koje su prvi put upoznali na liniji bojišnice.

Posljednji dan festivala, subota 24. kolovoza, rezervirana je za dokumentarac "Golgota banjalučke biskupije" redatelja Vinka Laštre o vremenu posljednjeg rata na ovom području kroz svjedočanstva prognanih Hrvata.

Film govori o vremenu rata 1992-1995 na banjalučkom području kroz svjedočanstva prognanih Hrvata. Umjesto pomoći i zaštite prognanim Hrvatima i Bošnjacima, veliku potporu etničkom čišćenju dali su politički predstavnici međunarodne zajednice.

(mmf.ba)