Svečana akademija 'Život i djelo akademika Jakova Pehara'

HAZU BiH, Jakov Pehar, Jakov Pehar, svečana akademija

U povodu obilježavanja 91. obljetnice života i 66. obljetnice radnog vijeka akademika Jakova Pehara, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilište u Mostaru organiziraju svečanu akademiju „Život i djelo akademika Jakova Pehara“, u četvrtak, 14. studenog 2019. s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani hotela Mostar.

Jakov Pehar,svečana akademija

O životnom putu i radu akademika Pehara govorit će sljedeći izvjestitelji:
dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru,
akademik Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH,
akademik Josip Muselimović, glavni tajnik HAZU BiH,
dr. sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda i
akademik Mladen Bevanda, potpredsjednik HAZU BiH.

Akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, fakultet je završio u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Objavio je 18 monografija i knjiga, preko 100 znanstvenih i stručnih radova, bio predsjednikom i članom niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

Preko 40 godina djelovao je u sveučilišnoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik, bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi F BiH, predsjednikom Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, a također je inicijator i jedan od osnivača Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i njen prvi predsjednik.