Široki Brijeg: Završen 20. Mediteran Film Festival

MFF, Široki Brijeg, festival, kultura

U Širokom Brijegu završen je 20. Mediteran Film Festival koji se održavao od 21. do 24. kolovoza. Grand Prix je osvojio film „Slobodan“, redatelja Michaela Toesca iz Francuske.

Film „Groblje“, redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske osvojio je drugo mjesto kao MFF Best Short, a kao najbolji film, publika je odabrala „Dani trešnje“, redatelja Mohamada i Ahmada Malasa iz Sirije.

Još dvije specijalne nagrade otišle su u ruke redatelja redatelja Ofira Trainina iz Izraela za film „Obitelj u tranziciji“ te Mihi Čelaru, redatelju filma „iOtok“.

Također nagrađeni su filmovi „Korak“ turskog redatelja Haydara Demirtasa i „Svoga oca sin“ izraelskog redatelja Hillel Ratea.

Na samom zatvaranju festivala prikazani su filmovi koji su nastali na MFF School filmskoj radionici, a to su kratki dokumentarni film „Usput“ i kratki igrani film „Dvica“.

Festival je zatvoren filmom Quentina Tarantina, „Bilo jednom u... Hollywoodu“.

U kategoriji dugometražnog dokumentarca, o najboljem filmu odlučivali su Alen Drljević, Alejandro Diaz Castano i Dževdet Tuzlić, dok su u kategoriji kratkog dokumentarnog filma odlučivale Vera Robić-Škarica, Sara Fgaier i Marijana Mikulić.

U programu ovogodišnjeg festivala prikazano je dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.