Priče o surovim životnim realnostima, tragedije, ali i komedije u Natjecateljskom programu MOFF-a

mostar film festival

Kroz Natjecateljski dio programa Mostar film festival ove godine donosi deset filmskih ostvarenja koja su već osvojila srca gledatelja širom regije. Riječ je o filmovima koji donose priče o životu, odrastanju i surovim životnim stvarnostima, a iz kojih će naš stručni žiri birati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.
Stručnim žirijem ove godine presjeda Ivo Krešić, hrvatski kazališni i filmski glumac iz Mostara. S njim će odlučivati i Anila Gajević, novinarka, spisateljica i osnivačica prve casting agencije u BiH, te Stanko Babić, producent. Nagrađeni glumci će osvojiti tradicionalni kipić "Stablo ljubavi", čuvenu skulpturu preminulog kipara Ljupka Antunovića.

Festival u četvrtak, 28. studenoga otvara „General“, film o životu i značaju generala Ante Gotovine. Redatelj filma je Antun Vrdoljak, a glumačku postavu čine Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Armand Assante, Jasmin Lord.

Film „Taxi Blues“ redatelja Miroslava Stamatova zanimljiva je komedija o taksisti koji se susreće s mnoštvom neočekivanih okolnosti. Film „Ajvar“, koji je radila Anamaria Rossi, govori o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigdje. „Koja je ovo država“ Vinka Brešana film je koji je pokupio simpatije svojih gledatelja. Iako s komičnim segmentima, u svojoj je suštini zapravo duboko tužna i tragična priča. Kroz film „Šavovi“ Miroslava Terzića tematizirana je krađa novorođenčadi u Srbiji. „Dopunska nastava“ Ivana Gorana Viteza, triler je s elementima komedije o talačkoj situaciji u jednoj školi. „Bog postoji i zove se Petrunija“ makedonska je crna komedija kroz koju redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči. Film „Između dana i noći“ Andre Martinovića priča tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije.

Posljednjeg dana festivala igra film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ (Anka Jurić-Tilić), prva hrvatska zombi komedija. Istoga dana imate priliku pogledati film „Sin“ redateljice Ines Tanović, koji priča emotivnu priču o odrastanju.

Detaljan program možete pronaći na web stranici http://moff.ba/raspored-desavanja/ . Svoje ulaznice možete rezervirati već danas putem web stranice, porukom na Facebook profil ili na mail adresu [email protected].

Cijena ulaznica iznosi 5 KM po filmu, a za sve filmoljupce pripremljen je i promotivni paket ulaznica za filmove natjecateljskog dijela programa - 9 filmova po cijeni od 18 KM.
Podsjećamo, Mostar film festival svečano će biti otvoren filmom „General“ u četvrtak, 28. studenoga u veikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u 19 sati.