Preminuo fra Mirko Jozić

Fra Mirko Jozić
radio Brčko

Sinoć je u Brčkom preminuo fra Mirko Jozić, teolog, filozof i donedavni predsjednik brčanskog 'Napretka'.

Za vrijeme angažmana u 'Napretku' fra Mirko je dao nemjerljiv doprinos kulturnom životu Brčko distrikta BiH, a u svome radu insistirao je na intenzivnijoj suradnji nacionalnih kulutrnih društava u Brčkom te je na njegovu inicijativu realizirano nekoliko vrijednih zajedničkih projekata 'Napretka', 'Preporoda' i 'Prosvjete' u Brčkom.

Fra Mirko Jozić je rođen 21.1.1947. godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu je pohađao u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a diplomirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1977. godine. Studij filozofije završio je u Sarajevu 1982. godine, a iz oblasti filozofije doktorirao je 1986. na sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu, navodi Fena. 

Za svećenika je zaređen 1974. godine. Bio je kapelan u Tuzli od 1974. do 1977. godine, a zatim nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1986-1988.). Od 1988. je radio kao profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. 

Bio je gostujući profesor na Philosophisch - Theologische Hochschule der Franziskaner u Münsteru (1989-1990.), predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1993-1995.). Vlastite radove i prijevode objavljivao je u Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, te časopisima Jukić i Dijalog. Po odlasku u mirovinu radio je kao župni vikar u Gornjem Zoviku, a u razdoblju 2018.-2022. obnašao je dužnost predsjednika HKD 'Napredak', podružnica Brčko. 

Vrijeme ispraćaja i sahrane fra Mirka Jozića bit će naknadno objavljeni.