POVIJEST GRADA Konjičane očekuje zanimljiva izložba

Izložba osmansko razdoblje Konjic

U okviru projekta 'Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine', Narodni univerzitet Konjic u suradnji sa 'Yunus Emre' institutom Mostar predstavlja izložbu 'Konjic u osmanskim dokumentima'. Svečano otvorenje će biti upriličeno u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic, u petak, 22. srpnja 2023. godine s početkom u 20 sati.

O priređivaču

Yıldırım Ağanoğlu je turski povjesničar, istraživač i pisac porijeklom iz sandžačkog grada Prijepolje, koji se dugi niz godina bavi znanstveno - istraživačkim radom pogotovo na temu Rumelije i povijesnih arhivskih dokumenata koji govore o kompleksnosti ovog podneblja i društveno - ekonomskim, socijalnim prilikama, etničkom i demografskom strukturom kao i svim ostalim segmentima svakodnevnog života naroda ovog podneblja kroz jedno dugo povijesno razdoblje, posebno stavljajući akcenat na razdoblje vladavine Osmanske države. 

Svojim učešćem na mnogobrojim domaćim i internacionalnim panelima, konferencijama nastoji približiti i zainteresiranoj javnosti predstaviti tu religijsko-kulturološku raznolikost kao i sve problematike koje su motivirane unutarnjim ili vanjskim faktorom pratile tu percepciju.

O značaju izložbe

Izložba arhivskih osmanskih dokumenata o Konjicu predstavlja jako važan događaj sa kulturno - povijesnog aspekta. Vrijedni arhivski dokumenti koji govore o povijesnom razvoju samog grada, njegovom značaju u administrativno - upravnom kontekstu Osmanske države, demografsku sliku koja je bila prisutna u prvim godinama osnivanja samog grada koji je u povijesnim dokumentima evidentiran pod nazivom Koniće, što govori o tome da je grad bio točka presjedanja konjanika i izaslanika koji su prilikom službenih posjeta i aktivnosti redovno odmarali u tom malom gradiću, strateški važnom mjestu na obalama rijeke Neretve, koji povezuje gradove Sarajevo i Mostar. 

Dokumenti su najbolji pisani primjer i svjedok toj međukulturnoj, međureligijskoj, međunacionalnoj harmoniji koja je kroz tolerantni osmanski sistem vladala dugi niz godina vladavine Osmanske države na ovim prostorima. Svjedoče o događanjima koja su obilježila to razdoblje, kako su se rađale mnogobrojne zanatske aktivnosti te na taj način doprinosile ekonomskom razvoju ove sredine. 

Uz sve to prikazuju svjedočenja mnogobrojnih državnih izaslanika i službenika ne samo Osmanske države, nego i europskih predstavnika, putopisaca koji su svoja zapažanja prenijeli kroz pismene tragove koji predstavljaju djela i dokumente od izuzetnog i krucijalnog značaja za sve Konjičane, ali i narode cijele Bosne i Hercegovine. Kulturna, vjerska, etnička interakcija, tolerancija koja je bila neizostavna svakako svjedoči o ljepoti svakodnevnog života ljudi na ovim prostorima.

Ovi dokumenti također svjedoče i o promjenama koje su se događale pred sami kraj vladavine Osmanske države, dolaskom Austro-Ugarske monarhije kao i razdoblje Jugoslavije. Prikazuje negativne i pozitivne efekte koje su nove vlasti ostavile na ekonomski, društveni, politički aspekt ovog društva. Prenosi psihički i svaki drugi vid pritisaka s kojima su se nosili stanovnici ovih područja. Kako i na koji način su se događale demografske promjene i čime su one bile motivirane.

Iščitavajući tekst koji je pripremljen od strane ovog vrsnog poznavatelja povijesti Bosne i Balkana kroz osmansko razdoblje, susrećemo se sa dokumentima koji govore o cijelom društveno - administrativnom uređenju koje je kontinuirano funkcioniralo kroz razdoblje vladavine Osmanlija.

Dokumente koji govore o javnom redu i miru, vjerskim pravima, ekonomskim prilikama, obrazovanju, zdravstvu i svim drugim bitnim segmentima svakodnevnog društvenog života.