Pijanist Marijan Đuzel u Kosači svirao poznata djela Beethovena i Mozarta

marijan đuzel, kosača

Pijanist Marijan Đuzel održao je koncert u petak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, na kojem je izveo djela poznatih skladatelja poput Mozarta, Beethovena, Chopina i drugih.

Đuzel je izveo Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, Mozartovu Fantaziju u c-molu, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom "Dies Irae", priopćio je organizator koncerta Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak - Glavna podružnica Mostar.

Zadnji koncert u Mostaru Đuzel je održao u jesen 2009. godine također u organizaciji HKD-a Napredak, čiji je Đuzel bio stipendist za vrijeme studija u Zagrebu, a ponovnim nastupom suradnja Napretka i Đuzela još jednom se pokazala uspješnom.

Đuzel nije krio zadovoljstvo svojim nastupom i dočekom u Mostaru, kazavši kako je iznimno zadovoljan publikom, organizacijom i medijskom promocijom koncerta, dodavši kako bi i dalje volio surađivati s Napretkom te održati koncert i u Sarajevu.

Đuzel je svoje osnovno glazbeno obrazovanje stekao u rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio glasovir, a gimnaziju i srednju školu završio je u Splitu, dok je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija diplomirao klavir.

U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst u klasi Jana Jiračeka von Arnima te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na ljubljanskoj akademiji.

Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara, a kroz desetak godina osvojio je i brojne nagrade od kojih je kao najdraži izdvojio recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013. godine.

"Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima", kazao je Đuzel.