Pijanist Marijan Đuzel održat će u petak koncert u Mostaru

marijan đuzel, koncert, Mostar, koncert, marijan đuzel, marijan đuzel, Herceg Stjepan Kosača, koncert

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar u petak 27. rujna u Galeriji kraljice Katarine Kosača u HD HSK s početkom u 19 sati organizira koncert pijaniste Marijana Đuzela, koji je svoje osnovno glazbeno obrazovanje stekao u svom rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu.

Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Svakako povod je to za razgovor i kratko podsjećanje jer ovo nije njegov prvi nastup u Mostaru.

Tako je. Ovo je moj drugi nastup u Mostaru. Prije deset godina, u jesen 2009. godine održao sam recital u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, i što je interesantno, i taj koncert bio je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Veseli me što sam ponovno dobio priliku predstaviti se mostarskoj publici, te pokazati što sam naučio i kako sam se razvio tijekom svog glazbenog školovanja. Tijekom dijela studija u Zagrebu, bio sam Napretkov stipendist, i zahvalan sam što su prepoznali moj trud i rad.

U proteklih desetak godina osvojili ste brojne nagrade i ostvarili značajne nastupe i suradnje. Koje su Vam posebno drage?

Svaka nagrada i svaki koncert su mi na svoj način dragi i važni. Ipak, izdvojio bih recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013. godine, Nagradu Darko Lukić za najbolji koncert mladog umjetnika u Dvorani Lisinski u Zagrebu 2016.godine, te cjelovečernji recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2018.godine, koji je nedavno objavljen kao LIVE album, i to u izdanju Croatia Records-a. Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima.

Koja su Vaša očekivanja od ponovnog susreta s mostarskom publikom?

Očekujem ugodnu atmosferu na koncertu i dobru posjećenost. Bilo bi mi iznimno drago vidjeti na koncertu i učenike glazbenih škola i studente glazbe. U samom glazbenom obrazovanju pojedinca važnu ulogu igra redovito pohađanje kulturnih događanja, izložbi i koncerata, na kojima se crpi prijeko potrebna inspiracija za razvijanje vlastitog izričaja. Vjerujem da će me u petak podržati i kolege glazbeni umjetnici iz Mostara.

Što će biti na programu koncerta?

Na koncertu ću izvesti Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom “Dies Irae“. Nadam se i vjerujem da će publika uživati u raznolikom programu koncerta i veselim se nastupu u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Miroslav Landeka