Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma

Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma

Viva Film Festival biti će održan u 17 gradova u BiH od 18. do 22. rujna.

Centralna manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Varešu, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

U službenu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. godini u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, "Grand prix" Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film, najboljim mladim autorima bit će dodijeljene vrijedne nagrade sponzora - oprema za budući rad na filmu.

Festival je međunarodnog i natjecateljskog karaktera, a službeno ga je podržao i visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i sve četiri kulturne vjerske zajednice i predstavnici manjina u Bosni i Hercegovini, budući da je VIVA Festival prvi festival s tom tematikom na ovim prostorima.

Članovi savjeta Festivala su ugledne javne ličnosti, akademici kao i predstavnici svih konfesija.

Svečano otvaranje 5. VIVA Film Festivala bit će upriličeno u srijedu 18. rujna u 20.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Nagrade i specijalna priznanja bit će dodijeljeni na Ceremoniji zatvaranja 21. rujna u 20.00 sati također u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala, priopćeno je iz VIVA Film Festivala.