Ove godine manje posjetitelja i manje prodatih knjiga

Sajam knjiga
Ajdin Šahinpašić u ime TDK Šahinpašić, jednog od organizatora Sajma, kaže da je ove godine zabilježena manja posjeta, ali i prodaja knjiga za 30 posto.

Iako se moglo čuti da je na posjetu utjecala i cijena karata, s dosadašnje jedne porasla je na dvije konvertibilne marke, Šahinpašić smatra da to nije utjecalo na slabu posjetu Sajmu.

Kako ističe, ove godine ni škole nisu dolazile organizirano, a za njih je ulaz besplatan.

Šef prodaje u IK Buybook Haris Alić kaže da očekivanja izdavača nisu ispunjena.

"Nastupili smo s popustima za novih 12 naslova s 20 posto, a stara izdanja su bila snižena i do 80 posto. Ipak, prodaja je bila manja za 30 posto. Razlozi su ekonomska kriza, ali i cijena ulaznice, koja je ove godine bila dvije KM", smatra Alić.

Na Buybookovom štandu najprodavanija je knjiga Elizabete Gilbert "Jedi, moli, voli", zatim knjige Orhana Pamuka, Kaleda Hoseinija i Tarika Alija, te prva dva dijela knjige "Hari Poter".

Izdavači iz Srbije kažu da je prodaja manja za 50 posto, te da je razlog tome ekonomska kriza i praznici. Po njihovom mišljenju, na kupovinu je najviše utjecala cijena knjiga, a ne njihov kvalitet. Tako su se najviše prodavale knjige od 5 i 10 KM.

I na štandovima izdavača iz Hrvatske prodaja je bila slabija u odnosu na prethodne godine.

(Fena)