FOTO  Otvoreno Mostarsko proljeće 2016.

Mostarsko proljeće
... svečano je otvoreno ovogodišnje izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2016 u okviru kojeg će biti priređeno tridesetak kulturnih događaja, prenosi BHRT.

Otvarajući "Dane" dopredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je da će svi koji narednih, više od mjesec dana posjete grad na Neretvi moći uživati, kako u kazališnim tako i u umjetničkim, likovnim, muzičkim i književnim dostignućima.

Krišto je kazala kako sama manifestacija nadilazi okvire i Mostara i Bosne i Hercegovine te da, uistinu, može nositi epitet europske manifestacije.

Proglasivši izložbu otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izrazila je nadu da će i ove godine program Mostarskog proljeća, ne samo u Mostaru, već i u europskim okvirima, dati svoj značajni doprinos promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, uz isticanje kultura i drugih naroda s ovih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić pozdravila je sve nazočne u ime, kako je kazala, festivala ljepote i umjetnosti, koji u grad na Neretvi već 18 godina donosi radost lijepih riječi, nota, kazališnih i plesnih izvedbi te slikarskih umijeća.

Kustosica izložbe Danijela Ucović napomenula je kako su izlošci odvojeni u dva galerijske prostora, dajući izložbi obrazovni karakter, što je izdvaja iz standardne izlagačke produkcije.

"Važnost fundusa Galerije kraljice Katarine Kosača ne leži samo u visokoj valorizaciji umjetnina, nego u idejnom smislu i kulturološkom konceptu", naglasila je Ucović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je Matica hrvatska Mostar još jednom pokazala veličinu svog djelovanja kroz ove svečane 18. dane, gdje će svi stanovnici i posjetitelji Mostara ovih dana biti obogaćeni zavidnim kulturno-umjetničkim programom.

"Ljubitelji umjetnosti i hrvatske povijesti okupljeni danas ovdje slave i vesele se nastojanjima i postignućima u očuvanju tradicije i baštine", istaknuo je Bandić.

On je podsjetio i na održavanje mjuzikla "Mama Mia", koji izvodi Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, a koji uz njegovu pomoć i pomoć Grada Zagreba stiže na Mostarsko proljeće, naglasivši kako vjeruje da će oduševiti sve generacije.

"Prijateljstvo naših gradova, Zagreba i Mostara, povezuje nas u svim segmentima društvenog života i djelovanja te nam daje snagu i vjetar u leđa za buduće projekte koji će povezati ne samo dva prijateljska grada, veći i hrvatski narod u dvije države", istaknuo je Bandić.

Umjetnička djela, koja su uglavnom stvarana tijekom 20. stoljeća od umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ali i šire regije, ostala su pohranjena u depou galerije u zgradi Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača". Umjetničke slike, grafike i skulpture koje su ostale sačuvane, s većim ili manjim oštećenjima koja su nedavno sanirana, razvrstane su u tri zbirke: "Zbirka umjetnina Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", "Zbirka umjetnina Nedeljko Gvozdenović" te "Zbirka umjetnina Sava Neimarević".

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini te će u suradnji s tom institucijom biti priređena četiri predavanja četiri akademika. Planiran je i znanstveni skup "Demografski položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini", koji će biti održan 15. travnja.

Pored toga, planirano je gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, beogradskog Zvezdara teatra, Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, zagrebačkog kazališta Trešnja, zatim koncert u čast Arsenu Dediću, te niz promocija knjiga i izložbi.

U okviru festivala, planirana je i donatorska večer za formiranje banke koštane srži Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Mostarsko proljeće 2016. bit će zatvoreno 2. lipnja, izvedbom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo "Mare nostrum".

Sve fotografije u GALERIJI