FOTO  Otvorena izložba hrvatske novinske fotografije u Beču

Pred oko 80 posjetitelja predstavljene su najbolje novinske fotografije nastale u Hrvatskoj protekle godine. Zbor fotoreportera je hrvatsko fotoreportersko udruženje koje postoji već devet godina i za cilj je promovirati i podržati novinske fotografe. Na čelu s predsjednikom Igorom Nobilom, Zbor već devet godina djeluje jako aktivno što godišnje potvrđuje i broj pristiglih fotografija na natječaj.

Samo protekle godine pristigle su 1.863 fotografije od kojih stručni žiri sačinjen od profesionalnigh fotoreportera i novinskih urednika odabire 100 najboljih te ih novčano i kategorijski nagrađuje, a izložba putuje diljem Hrvatske u više od deset gradova.

Ovo je prva izložba ovog fotografskog društva van granica republike Hrvatske, a organizirana je od strane Drage Palavre, fotografa i vlasnika foto servisa PALAVRA PRESS iz Beča i Blaška Papića, predsjednika Kuturno-sportskog društva ZAGREB također iz Beča.

Okupljenima se u ime Hrvatskog centra obratila Gabriella Karal-Novak koja je ponosno u ime Centra iskazala zadovoljstvo za organiziranjem ove izložbe upravo u Hrvatskom centru.

"Kao fotograf, inicijator i organizator izložbe, cilj je bio otvoriti vrata hrvatskoj fotografiji na međunarodnoj sceni. Hrvatski fotoreporteri svjedočili su cijele protekle godine hrvatskoj društvenoj svakodnevnici te su time prikazali presjek društva, stanje pojedinca, bunt protiv sustava koji udara direktno na ljudske vrijednosti i egzistencijalne potrebe.

Poseban naglasak prikazanih fotografija vidljiv je u političkoj tematici. Prosvjedi, demonstracije, razbijene glave, specijalna policija koja u okršaju s građanima pokušava kontrolirati situaciju izazvanu lošim potezima hrvatskog političkog vrha - pokazuju nam jednu sasvim drugu Hrvatsku koja je daleko od one "Male zemlje za veliki odmor" te postaje "Malom zemljom s velikim problemima."
Fotoreporter na terenu ima i moralnu obavezu fotografijom prikazati na problem društva i pojedinca u društvu. Takve fotografije koje govore i više od tisuću riječi nalaze pravi put do medija i objavljivanja.

Hrvatski fotoreporteri, naoštreni objektivima, iskustvom i strpljenjem izlagali su vlastite živote i skupocjenu foto opremu riziku da bi medijskim kućama dostavili što relevantniji foto materijal. Taj rizik, zalaganje, iskrena predanost fotografiji kao poslu i strasti rezultiralo je i pobjedničkim fotografijama koje danas putuju diljem Hrvatske, a od ove godine i šire. Sto najboljih hrvatskih fotografija nalazi se trenutno u Beču i ovu izložbu nastojati ćemo i sljedeće godine organizirati u austrijskoj prijestolnici," istaknuo je Drago Palavra, inicijator i organizator izložbe.

Počasni gost izložbe i predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo istaknuo je bitnost izložbe van granica republike Hrvatske te se zahvalio na kompletnoj organizaciji projekta kao i Hrvatskom centru na ustupanju galerijskog prostora.
Izložbu je svečano otvorila dr. Zdenka Weber, nova savjetnica za kulturu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji kojoj je otvaranje ove izložbe bio prvi službeni nastup.

Dr. Zdenka Weber istaknula je svoju ljubav prema fotografiji te obećala jako dobru suradnju i komunikaciju s hrvatskim pukom u Beču.
Izložba je otvorena pjesmom Vice Vukova "To je tvoja zemlja" u a capella interpretaciji mladog i uspješnog tenora Luke Gudelja.
Glavni sponzori izložbe su STOLEX, Wien Ferienwohnung, restoran Lubin, Fantasy Production i cafe bar San Marco.

Izložba za javnost otvorena je od 15. do 24.11. u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra, Schwindgasse 14.

U našoj galeriji pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe, kao i najbolje fotografije iz 2011. godine.