FOTO  Osvrt na IV. Seminar folklora Hrvata BiH u Širokom Brijegu

seminar, Hrvati u BIH, folklor, smotra izvornog folklora

Svim polaznicima i gostima s nekoliko prigodnih riječi obratio se u ime visokog pokrovitelja prof.dr.sc. Dragana Čovića savjetnik iz Ureda člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Igor Planinić.

„Neizmjerna je važnost očuvanja pučke kulture u vremenu gdje negativni učinci globalizacije potiskuju bogatstvo različitosti. Zato su nam potrebni ovakvi seminari gdje se na znanstvenoj, stručnoj i praktičnoj razini proučava tradicija. Na taj način, poštovani organizatori i sudionici, ne samo što ne dopuštate da ona padne u zaborav, nego je pozicionirate kao bitan segment kulturnog identiteta Hrvata BiH, a dobro znamo kako je kulturni identitet ona esencija po kojoj prepoznajemo brojne narode diljem Europe i cijelog svijeta", kazala je prof.dr.sc. Ljerka Ostojić, rekotrica Sveučilišta u Mostaru.

Pismo pozdrava i potpore poslao je i prof.dr.sc. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u kojem pozdravlja voditelje seminara, znalce naše tradicijske kulture te njihov rad kroz amaterska folklorna društva koja njeguju tradicijsku kulturu i čuvaju običaje naših starih: „..Radost mi je reći da i mi s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru svojim studijem Glazbene kulture sudjelujemo na svoj način u zajedničkoj nam skrbi očuvanja tradicijske kulture našeg naroda. Kultura je način na koji ljudi oplemenjuju vlastiti prostor i vastite živote, njezino očuvanje je preduvjet dobra za zemlju i narode. Kultura bilo kojeg naroda naći će načina za vlastito supostojanje s drugim kulturama, jer kulture ne dijele narode. Njih dijeli nekultura koja se dičeći njom, njezinim imenom lažno predstavlja."
Također, prigodne riječi nazočnima uputio je predsjenik OO Seminara folklora Hrvata BiH Vedran Vidović: „ U Bosni i Hercegovini, u vremenu i prostoru koji nas okružuje, kada je narod simbolično rečeno ostao bez jedne ruke, naša desna ruka može nam biti kulturna nematerijalna baština. Naš oslonac, naša utjeha, naša nada, naša snaga i budućnost uvijek je počivala u iskonskim vrijednostima i bila biser kroz koji se ogledala sva čistoća duše jednog naroda."

Na sam sadržaj seminara folklora i njegov budući rad osvrnuo se etnokoreolog Miroslav Šilić, voditelj seminara folklora Hrvata BiH, te diplomirani ekonomista čije je životno opredjeljnje folklorna tradicija i ples. Isti ističe kako budućnost i očuvanje kulturne baštine u BiH ovisi prije svega o nama, kako se prema njoj budemo odnosili, s kojom dozom poštovanja, a s tim i poštovanja prema sebi i svom iskonu, tako će ta baština stvarana kroz stoljeća od ruke, mašte i invencije naših pređa živjeti i dalje nošena budućim pokoljenima.

Pečat zahvale za svoj nesebičan doprinos radu i pružanje pomoći Udruzi hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegivni dobio je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i dekan istog prof.dr.sc. Mario Vasilj, te tajnica Studija glazbene umjetnosti navedenog Fakulteta mr. Lidija Vladić-Mandarić.

Za svoj nesebični doprinos radu seminara pečat zahvale dobili su sljedeći pokrovitelji i uzvanici: prof.dr.sc. Dragan Čović; prof.dr.sc. Ljerka Ostojić; Velimir Pleša, generalni konzul RH; Helena Lončar, Miro Kraljević, fra Marinko Šakota; Zdenko Damjanović; Tina Laco; Studentski zbor; te Violieta d.o.o.; Naklada Alfa d.o.o.; Parts d.o.o.; Turistička zajednica HNŽ; hotel „Đulić".

Seminar je pokrio oblasti ili djelatnosti kao što su etnomuzikologija, etnokoreologija, etnoorganologija, etnologija i predstavljanje folklora na sceni te privlači sve veću pozornost stručnjaka BiH i regije koji uzimaju učešća u njegovom radu. Na istom je sudjelovalo 58 polaznika iz BiH, RH, Njemačke i Švicarske. Kroz četiri dana seminara polaznici su učili o pjesmama, plesovima, nošnjama i običajima Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa. Izuzev plesova Klisa, Konjica, Gornje i Donje Rame, Šujice, Livna, Kupreške visoravni te Duvanjske krajine, organizirano je učenje i sviranje na tradicijskim glazbalima (diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija) kao i na tamburi. Seminar folklora se službeno završio u nedjelju, 19. srpnja 2015. godine svečanom završnom priredbom uz bogat kulturno-zabavni program koji su pripremili, kroz radionice, polaznici seminara. Pored značajnog edukativnog karaktera seminar folklora postaje mjesto susretanja, upoznavanja i zabave kako samih izvođača tradicijske glazbe, amaterskih kulturno-umjetničkih društava, studenata glazbe i etnomuzikologije te tako i šire akademske i umjetničke zajednice Bosne i Hercegovine.

„Ovim projektom cilj nam je povezati ustanove i pojedince koji se na različite načine bave folklorom te probuditi ljubav prema našoj tradiciji, obrazovati mlade ljude koji će u svojim lokalnim sredinama očuvati te osigurati svijetlu budućnost našoj nematerijalnoj baštini, koja je bila i mora biti stožer očuvanja hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini", kazali su iz OO Seminara folklora Hrvata u BiH."

Lidija Vladić-Mandarić/FPMOZ