FOTO  Održana prva samostalna izložba Sabine Dumpor pod nazivom "True colors"

Prva samostalna izložba Sabine Dumpor
Hercegovina.info

U Centru za kulturu Mostar održana je prva samostalna izložba slika pod nazivom "True colors" Sabine Dumpor iz Mostara. Sabina je rođena 1990. godine u Mostaru, a predaje u srednjim školama biologiju i mikrobiologiju. Osim što se iz hobija bavi slikanjem ona piše lekcije za djecu u rimama.

“Izložba slika koje potpisuje kreativna profesorica biologije Sabina Dumpor je sve samo ne monotona i jednolična. Da bismo shvatili vibrantnost i dinamiku slika koju imamo priliku vidjeti u Centru za kulturu Mostar prvo moramo shvatiti autoričinu neiscrpnu energiju i živost. Upravo iz te beskrajne energije nam je ponudila tridesetak formata u kojima ju je ukrotila uz pomoć nekoliko nanosa boje i kistom”, zaključila je Sabina Maslo, koja je završila četverogodišnji studij na Univerzitetu "Džemal Bijedić" ,odsjek Likovnih umjetnosti.

Publika je imala priliku pogledati 27 izloženih radova ove samouke slikarice koja je za hercegovina.info rekla kako nikada nije pohađala školu slikanja. Izloženi su različiti formati, motivi, od onih realnijih do onih potpuno apstraktnih gdje je publici otvoreno da vide što žele.

“Slikam od osnovne škole sa nekim kraćim pauzama. Koristim tehniku akril na platnu iako sam probala različite tehnike, ali ona mi najviše odgovara. Moji motivi su različiti, ima pejzaža, apstrakcije, nekih bioloških motiva, Stari most i drugo”, rekla je.

Trebao mi je neki novi početak” je naziv novog likovnog ciklusa od sedam izložbi. Mi smo u Centru za kulturu dali vrijeme i prostor zaljubljenicima u slikarstvo koji se slikanjem bave kao hobijem. Bila je naša želja da i oni dobiju neko svoje vrijeme i prostor tako da je pilot projekt, prva godina, a krenuli smo večeras. U sljedeća dva mjeseca će se predstaviti osam slikara. Nadam se da će se ovo nastaviti te da će postati tradicija. Mogu reći da ima različitih motiva i različitih tehnika, uglavnom šaroliko društvo, šarolike slike”, rekao je Dario Terzić urednik kulturnog programa u Centru za kulturu.

“Držim se one da slika govori više od hiljadu riječi, a večeras nema kraja mojoj sreći jer ste došli da vidite slike moje i sve različite boje. Hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu turu”, rekla je Sabina prilikom otvaranja izložbe.

Sabina je prve izložbe svojih radova imala van Bosne i Hercegovine na umjetničkim festivalima u Beogradu, Ogulinu, Sarajevu, likovne kolonije u Puli, Lukavcu. Radila je i naslovnice nekih knjiga koje su izdate u Srbiji i u Hrvatskoj.