Održan humanitarni koncert za Stadlerov djičji dom Egipat

Humanitarni koncert, bosna srebrna, dječji dom Egipat

...međunarodnog studentskog centra u Sarajevu organizirali su humanitarni koncert i prodajnu izložbu. Na koncertu pod nazivom "Izvor radosti". okupili su se brojni vjernici ne samo Sarajeva nego i iz drugih mjesta.

Domaćini koncerta su ponovno bili franjevci na čelu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom.

Na početku koncerta nazočne je pozdravila provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije sestra M. Admirata Lučić Zaželjela je da se svima u dušu prelije radost ističući da u nazočnosti djece čovjek ne može ne biti radostan. Na koncertu su nastupili: Ansambl ART VIVO, djeca i sestre Stadlerovog dječjeg doma Egipat, VIS Imakulata, VIS Jukić, Kulturno umjetničko društvo Šokadija - Strizivojna. Pokrovitelj koncerta bilo je je Narodno pozorište Sarajevo.

Na prodajnoj izložbi prije i poslije koncerta moglo se naći za svakoga po nešto. Na ponudi su bili razni domaći proizvodi: kolači, ljekovite rakije, čajevi, med, razni ukrasi, advenstki vijenci i još puno toga.
Sva sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su za školovanje djece Stadlerovog dječjeg doma Egipat u Sarajevu.
Egipat, kuća za djecu bez roditeljske skrbi, osnovana je 1890. godine. Osnivač kuće, prvi nadbiskup vrhbosanski Dr. Josip Stadler, nije kuću htio zvati sirotište, jer među kršćanima nema djece siročadi. Nadbiskup Stadler je sestrama Služavkama Maloga Isusa ostavio zadatke i ciljeve: Brinite se za djecu koja su iz bilo kojih razloga izložena opasnosti da nastradaju, zalutaju ili zastrane, kako bi spoznala da su voljena, željena, vrijedna i korisna. Stadlerova ustanova promiče istinske vrednote, služi općem dobru, a opire se svemu što se protivi dostojanstvu čovjeka.

U radu s djecom, sestre se karizmatskom snagom zalažu za kršćanski svjetonazor života, služeći se suvremenim odgojnim znanostima. Trude se učiniti prirodno ozračje obiteljskog života, što doprinosi liječenju rana, rastu i sazrijevanju ljudskog bića na tjelesnoj, psihičkoj i duševnoj razini. Već odmalena djeca se druže sa svojim vršnjacima na odjeljenju vrtića Srce, koje je u sklopu Egipta, a otvoreno je i za djecu što dolaze iz svojih obitelji, iz grada. Tu, ovisno o uzrastu, svladavaju prve korake socijalizacije i planiranog rada kroz igru.
Zahvaljujući upravo ljudskoj dobroti, sestre omogućuju djeci topli dom, obiteljski suživot sa sebi sličnima, igru, školovanje, druženje, izlete, zdravstvenu zaštitu, iskustvo radosti rasta i korisnih spoznaja što obogaćuju život.