Norveški Bodø odnio titulu Europske kulturne prijestolnice ispred Mostara i Banje Luke

Mostar, bodo , norveška

Odlukom odbora Europske komisije norveški Bodo je postao Evropska kulturna prijestolnica 2024. godine. Grad iz regije Salten slavio je ispred naših gradova Mostara i Banje Luke.

Program Europska prijestolnica kulture utemeljen je 13. srpnja 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od tada je imenovano više od 40 gradova.

U početku se zvao Europski grad kulture, a titulu Europske prijestolnice kulture grad nosi jednu kalendarsku godinu za vrijeme kojeg se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe.

Svrha ovog programa je promocija boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i jačati osjećaj europske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Europske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje ove prestižne titule. Tako će na primjer Novi Sad postati Europska prijestolnica kulture 2021. godine.