Nakon stoljetne borbe dobili studij hrvatskog jezika

Gradiscanski hrvati narodna nosnja

Od akademske godine 2017./2018. u Gradišću će se moći studirati hrvatski jezik. Dosad je u Austriji postojao samo studij 'bosansko-hrvatsko-srpskog jezika'.

Kako javljaju Hrvatske novine, glasilo gradišćanskih Hrvata, od jeseni će se na Pädagogische Hochschule Burgenland (Pedagoška visoka škola Gradišće) ponuditi visokoškolski studij hrvatskog jezika pod imenom Gradišćanskohrvatski/Hrvatski. Studij je nastao u suradnji sa Sveučilištem u Grazu.

Hrvatske novine pišu da ovaj studij odgovara potrebama gradišćanskih Hrvata jer je poznavanje standardnog hrvatskog jezika i njegove regionalne varijante koju oni koriste, važno za opstanak Hrvata u Gradišću. Njime će se omogućiti kvalitetno visoko obrazovanje za učitelje i učiteljice svih škola u Gradišću.

Voditeljica katedre bit će dr. Zorka Kinda-Berlaković, rođena Velikoborištofka, koja je studirala u Beču, Zagrebu i Zadru. Od 1997. radi na Sveučilištu u Beču. U akademskoj karijeri objavila je oko 100 publikacija i stručnjakinja je za hrvatski jezik i gradišćansko hrvatsko narječje.