Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina

kultura, Stolac, festival, program, prestavljanje, Udruženje Slovo Gorčina

Predstavljajući na konferenciji za novinare program Festivala i njegov značaj, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slovo Gorčina Gorčin Dizdar istaknuo je kako se njegov značaj ogleda u veoma dugoj tradiciji, sada već pedesetogodišnjoj, jer se osim kraćeg prekida tijekom rada, Festival održava još od 1972. godine i tako predstavlja jedan od najstarijih festivala u BiH.

- Pored toga što zadržavamo sve poznate i veoma značajne sadržaje festivala, od gostovanja jednog istaknutog pjesnika, a ove godine je riječ o Amiru Brki, preko dodjele nagrada mladim pjesnicima, do gostovanja važnijih imena regionalne glazbene scene poput ovogodišnjeg Rundek kvarteta, Festival svake godine uvodi i neke nove programe - naveo je Dizdar.

Član žirija za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za 2019. godinu Adnan Žetica naglasio je kako će se dobitnici nagrada znati u subotu na pjesničkoj večeri te da je žiri od 53 rukopisa izdvojio deset finalista koji će sudjelovati na Festivalu.

Pritom je dodao kako prva nagrada osim novčane, uključuje i objavljivanje zbirke poezije te njezinu promociju.

Prošlogodišnji dobitnik treće nagrade i volonter na ovogodišnjem festivalu Srđan Sekulić ocijenio je kako mu je sudjelovanje na festivalu pomoglo u karijeri i objavi knjige te donijelo jedno predivno iskustvo zbog čega je ove godine odlučio da volontira i pomogne u samom održavanju festivala.

Govoreći o kritičkom mišljenju i ovogodišnjoj temi Stolačkog ljetnog univerziteta 'Otpor', predavač na tom univerzitetu Dragan Markovina ustvrdio je kako je neosporna činjenica da su javna sveučilišta nažalost, veoma cijepljenja od kritičke misli posebno zadnjih trideset godina.

- Ako se i pojavi poneki glas on vrlo često bude stigmatiziran, napadnut u medijima, portalima i sl., tako da sam siguran da se prostor neke slobode kritičkog mišljenja izmjestio na nekakvu vrstu margine to jest na ovakve alternativne festivale i alternativna obrazovanja – kazao je Markovina.

Spomenuo je kako su u Europi, točnije u Švicarskoj već razvijeni ozbiljni instituti i sveučilišta tog tipa dok je to u našoj regiji još uvijek u povojima.

Na tom tragu, dodao je, cijela se kreativna kulturna i znanstvena politika Hrvatske preselila na festivale, a taj se proces počeo događati i u BiH.

Inače, važna stavka Festivala je i Stolački ljetni univerzitet čija je ovogodišnja tema 'Otpor!', a koji se organizira u suradnji s Fondacijom Friedrich Ebert u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Europe).

Svečano otvorenje Festivala bit će upriličeno u petak, 26. srpnja, na nekropoli stećaka Radimlja, a održavat će do nedjelje, 28. srpnja, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje pobjednice natječaja.

(fena)