FOTO  NAJAVA U četvrtak otvorenje izložbe U snovima, ak. slikarice Stele Dumančić Čuturić

Aluminij Mostar, aluminij izložba, Galerija Aluminij
...koja uokviruje njezina tri ciklusa u zajedničko ime U snovima, bit će otvorena u Salonu 2 Galerije Aluminij, u četvrtak, 22. lipnja, s početkom u 19 sati. Riječ je o ukupno 15 djela, rađenih u tehnici akrila, u kombinaciji s različnim nalijepljenim teksturama (najvećma špagom, mrežom i tkaninom), nastalih u tri zasebne cjeline, imenovane: U zvjezdanoj noći, Duboko u tami i U svitanje.

Autorica kataloškoga osvrta Zdenka Bilušić o Stelinu stvaralaštvu piše kako je bogato znakovima i znamenjem, individualno i prepoznatljivo.

- Jednostavnih je kompozicija i snažnih ritmova te, kao svaki dnevnički zapis, duboko intimno, a opet sveopće. Ono poziva na razmišljanje, otvara pitanja i puni osjećaje. Njene su slike apstraktne po sadržaju, s natruhama figuracije. Apstraktne forme dadu su višestruko iščitavati, počevši od onih raspjevanih kromatskih, pa sve do monokromnih, u kojima autorica svodi sadržaje na elementarno. Njezina poetika plijeni jednostavnošću i prihvatljivošću znakovne poruke. Hrabro se upustivši u istraživanje kompozicijske problematike, ne robuje ona nijednomu pravcu, a istodobno je suvremena i esencijalna - zapisuje Bilušić, ističući kako znak postaje središtem slikaričina interesa, svjedočeći ispovijed i gestu, prenoseći poruku.

Bilušić zaključuje kako se Stela bavi duhovnom istinom i stvara iz duboke, iskrene i osobne potrebe, a u tomu će ozračju iskrene intime čin otvorenja njezine mostarske izložbe glazbeno uveličati šibenski komorni ansambl Echo.

Inače, Stela Dumančić Čuturić rođena je u Zenici 1971. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završila je 1990. u Sarajevu, u kojemu upisuje Grafički dizajn pri Akademiji likovnih umjetnosti, da bi, zbog rata, 1992. nastavila školovanje pri zagrebačkoj ALU, gdje 1996. diplomira primijenjenu grafiku, u klasi prof. Zdravka Tišljara. Živi i stvara u Šibeniku, a nakon niza skupnih (BiH, Hrvatska, Makedonija i Njemačka) i dvije samostalne izložbe (Šibenik i Opuzen), ovo će joj biti treći samostalni istup pred likovnu publiku i kritiku, prvi izvan RH.

Izložba će otvorenom za besplatno razgledanje ostati do 7. srpnja.