Mostarska umjetnica izlaže na značajnoj izložbi u Londonu

Arleta Ćehić

Do 22. ovog mjeseca u Londonu (Engleska), u organizaciji umjetnika Deb Covell-a i Saturation Point galerije bit će upriličena grupna izložba 'White circle', na kojoj će svoj rad predstaviti i naša istaknuta BiH likovna umjetnica Arleta Ćehić.

Odabrani radovi umjetnika iz cijelog svijeta, naglašavaju ogromni doprinos Kijeva u povijesti umjetnosti i slavu jednog od njihovih najpoznatijih sinova - Kazimira Maljeviča, te svojim radovima odgovaraju na ideje i estetiku njegove slike 'Bijelo na bijelom' iz 1918. g.

Sav novac od prodatih djela ići će umjetničkoj organizaciji Kyev Non Objective (KNO), koja će distribuirati sredstva umjetnicima u Kijevu i Ukrajini ovisnim o pomoći drugih. "Dobra umjetnost je oduvijek svojim univerzalnim jezikom spajala sve ljude, bez obzira na politička, vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja. Nasljeđe koje nam je Kazimir Maljevič i čitava plejada ukrajinskih umjetnika ostavila, je neprocjenjivo. Bez njihovog doprinosa mi ne bismo danas ovako promišljali", ističe Ćehić.

Inače, umjetnica Arleta Ćehić će već sljedećeg mjeseca imati još jednu značajnu Internacionalnu izložbu  u Brazilu. "Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi 'Out of home – Wings for Freedom', gdje umjetnici svojim radovima na zadatu temu, slave završetak pandemije. Kustos je Fernando Durão i projekat je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Otvaranje izložbe je 9.6. u Espaço Cultural do Instituto Cervantes São Paulo i trajat će mjesec dana".

U 2020/21 godini ova umjetnica bilježi dvije izložbe u organizaciji Konstruktiv.ist (kustos: Erdem Kučukkoroglu, Istambul) i  Covimetry Art Project (kustos: Mark Starel) izdanje u Poljskoj i sa te izložbe selaktiranih radova za Ely Center of Contemporary Art, New Haven, USA (kustosica: Suzan Shutan).

Za umjetnicu je bilo posebno značajno učešće na 6. International Biennial of Art Non Objective 'Only women', de la ville de Pont de Claix / Grenoble, France, prošle godine u 9. mjesecu, u organizaciji Rolanda Orepuka, koja je, u istom razdoblju od dva mjeseca izloženih radova u Grenoblu, dozivjela čak sedam virtualnih izdanja širom svijeta, okupljajući tako vrijedne i značajne umjetnike koji imaju šta pokazati, i makar na kratko, dati svoj stav o životu na našoj planeti.

Umjetnica Arleta Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017. – 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj uzložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD (Sacramento i New Haven) itd.