Mostar: Simfonijski orkestar i zbor 'Benedikt' priredili vrhunski glazbeni spektakl

Mostar: Simfonijski orkestar i zbor 'Benedikt' priredili vrhunski glazbeni spektakl
Posjetitelji su mogli poslušati ulomke iz Händelovih oratorija "Mesija" i "Juda Makabejac" i Mozartove genijalne Vesperae solennes de Confessore, kao i djela suvremenih skladatelja 20. i 21. stoljeća.

Uz orkestar i zbor, nastupili su i solisti - Nina Kadijević Deronjić, Josipa Krezić, Nikolina Zovko, Karlo Miličević i Hrvoje Merdžo.

Voditelj zbora "Benedikt" don Ivan Marčić kazao je kako je Kristovo uskrsnuće nadahnulo brojne kompozitore da skladaju neka od najvećih djela, a dio njih izveden je i večeras pred mostarskom publikom.

Po njegovim riječima, cilj je koncerta približiti klasičnu glazbu široj javnosti.

- Koncert nije održan samo za vjernike već za sve ljude dobre volje koji vole dobru glazbu koja je univerzalna i nije namijenjena samo jednoj vrsti ljudi, nego svima. Ona je iznad nas i oplemenjuje svakog čovjeka - naglasio je don Ivan.

Direktorica Simfonijskoga orkestra Mostar Snježana Zovko kazala je kako se ovim koncertom nastavlja dobra suradnja Simfonijskog orkestara sa zborom "Benedikt" župe sv. Mateja.

- Nakon Božićnog oratorija u prosincu 2018. godine bilo im je sasvim prirodno početi pripremati uskrsni koncert. Zbor 'Benedikt' čine vrlo disciplinirani mladi ljudi, kojima su djela klasične glazbe rado prihvaćen izazov. Istinski rad i požrtvovnost, kao i ljubav prema glazbi, na mlade prenosi njihov zborovođa, don Ivan Marčić, idejni začetnik koncerta, i veliki prijatelj mostarskih simfoničara - ustvrdila je Zovko.

Pritom je naglasila kako je don Ivan napisao obradu za gudački sastav za neke od večerašnjih skladbi, poput Mozartove i Gomezove Ave Marije, skladbe "Oče naš" iz oratorija "Istina o Gradu slobode" Đele Jusića, ali i tradicionalne pjesme "Bože, smijem li".

Ocijenila je kako je brojna publika mogla uživati u koncertu koji, među ostalim, pršti mladošću, svježinom, sviješću o pozitivnom gledanju na svijet i život kroz radost uskrsnuća.

Dirigent Dario Vučić pohvalio je rad Simfonijskog orkestra i zbora "Benedikt", istaknuvši kao je ovo njegova prva suradnja sa Simfonijskim orkestrom, no sigurno ne i posljednja.

- Oduševljen sam s ovim pozivom. Akustika je odlučna što je jako važno za ovakvu vrstu koncerta i veoma mi je drago što sam imao priliku raditi s ovakvim profesionalcima, sve redom vrsnim glazbenicima - zaključio je Vučić.

(FENA)