FOTO  Mostar: Prezentiran ERASMUS+ i najavljeno obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama

knjižnica, Mostar

..."Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services", 24. svibnja 2017. godine na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru održan je sastanak voditelja fakultetskih knjižnica Sveučilištu u Mostaru na kojem su prezentirani rezultati dosadašnjeg rada na projektu.

Tijekom sastanka projekt ERASMUS + (LNSS) prezentiran je i studentima Sveučilišta te je istaknuto kako LNSS projekt ima za cilj modernizaciju knjižnica i nivoa stručnosti i kvalifikacija knjižničnog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana. Osoblje će biti obučeno za primjenu najnovijih knjižničnih standarda i praksi, ali je glavni cilj transformacija knjižnica u moderne elektronske knjižnice kroz jačanje značajnijeg učešća studenata i nastavnog osoblja u naučnim istraživanjima. Istaknuto je ,kako je iznimno važno da knjižnica ostvari aktivniju ulogu u nastavi i učenju. One se moraju promovirati kao važni centri informacijske pismenosti i doživotnog učenja te biti pristupačne svim osobama koje se educiraju ili su u potrazi za točnom informacijom.

LNSS će modernizirati visokoškolske institucije kroz unaprjeđenje performansi, relevantnosti i dostupnosti knjižnica. LNSS se bavi ključnim izazovima vezanim za kvalitetu sa kojim se suočavaju sveučilišne knjižnice, kao i nedostatkom modernih knjižničnih standarda i praksi te poboljšati nivo stručnosti i vještina knjižničnog osoblja kroz LNSS nastavni program i programe obuke

LNSS projektom planirano je i obilježavanje Library National Awareness Day(NAD)- Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama koji će se obilježiti 8.rujna 2017. godine u suradnji sa Univerzitetom u Sarajevi i Kantonalnom i univerzitetskom bibliotekom Bihać .Osnovni cilj te manifestacije je ukazati na važnost knjižnica u izgradnji društva znanja i podignuti svijest građana o važnosti knjižnica uopće.
U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama, planirane su aktivnosti koje će uključiti sve knjižnice fakulteta Sveučilišta u Mostaru,ali i knjižnice osnovnih i srednjih škola naše regije čime se želi poslati snažna poruka o važnosti knjižnica,usluga koje nude te važnosti pisane riječi i točne i provjerene informacije, za sve dobne skupine u svim društvenim i obrazovnim segmentima suvremenog društva.