Mostar: Predstavljena knjiga 'Nebo boje potočnice' Zvonimira Mikulića

zvonimir mikulić

Zbirka kratkih priča autora Zvonimira Mikulića "Nebo boje potočnice" predstavljena je utorak navečer u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Autor Zvonimir Mikulić rekao je kako se radi o zbirci trideset i pet kratkih priča koje su nastale u trideset i pet godina.

- Priče su podijeljene u tri cjeline, prva cjelina ima dvanaest priča koje govore o mojim bližnjima, djetinjstvu u Ljubuškom, drugi dio ima jedanaest priča o Hercegovini, dok se treći dio sastoji od dvanaest modernih, suvremenih priča. Prva cjelina zove se 'Oteto zaboravu', drugi 'Okamenjeni spomenak', a treći je 'Spomenak na srcu' - kazao je Mikulić, prenosi Fena.

Po autorovim riječima, svaka priča nosi odrađenu poruku i simboliku, a sve na neki način pokušavaju od zaborava spasiti određene ljude i događaje.

Profesorica Anela Rozić Vrankić rekla je kako autor u svojim pričama čitatelju dopušta razviti film o različitim vremenima i omogućiti mu da budu sudionici tih vremena.

- Naslov, pomalo sladunjav, može čitatelja navesti na pomisao kako se radi o ljubavnoj tematici, a u stvari radi se o kratkim pričam, što je dokaz da nikad knjigu ne treba suditi po koricama. Mikulićev stil pisanja je jednostavan. On jasno progovara o sebi, svojim bližnjima, čak i onima koji su tek tako ostavili neki trag na ovim ulicama - kazala je Rozić Vrankić.

Promocija knjige održana je u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i HKD Napredak Ljubuški.

Zvonimir Mikulić rođen je u Mostaru 1961. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ljubuškom, a diplomirao je na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Ljubuškom.

Piše romane i kratke priče. Početkom 2014. godine objavio je svoj književni prvijenac, roman "Iza vrata", a zatim "Glavom o zid" (2015.) te "Kutak kod kralja (2017.).