Knezović: Konačno je završena majorizacija Hrvata, bar na polju kulture

HT MOSTAR, Dani filma Mostar, Slaven Knezović, maja lasić, Slaven Knezović, Dani filma Mostar, Slaven Knezović, kultura, BIH, Slaven Knezović, statisti, Mostar, Slaven Knezović, Dobar loš zao emisija, naša tv
... izjavio je direktor filmskog festivala "Dani filma Mostar" glumac Slaven Knezović, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis raspodjelu novca Federalnog ministarstva kulture kulturnim projektima u Federaciji BiH.

U proračunu F BiH za kulturu za 2015. je predviđeno, tek, milijun i 200 tisuća maraka. Tim novcem Federalno ministarstvo kulture i sporta na čijem je čelu ministrica Zora Dujmović sufinancirat će čak 57 kulturnih manifestacija u cijeloj Federaciji BiiH.

Najviše novca i ove je godine izdvojeno za Sarajevo film festival 133.000 KM, Dani filma Mostar dobit će 80.000, internacionalna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće 55.000 KM, a sarajevski internacionalni teatarski festival MESS 70.000 KM.

- Nakon više od 10 godina konačno je i u Federalnom ministarstvu kulture prihvaćena činjenica da u FBiH žive dva naroda i da oba naroda imaju gotovo identične potrebe u kulturi i prvi put su podijeljena sredstva na partnerskoj osnovi 50:50 posto, kaže Knezović za HMS

No, upravo zbog činjenice da je novac za kulturu podijeljen u omjeru pola- pola, pola novca kulturnim manifestacijama na većinski bošnjačkim, a pola na većinski hrvatskim područjima federalna ministrica kulture Zora Dujmović izložena je žestokim kritikama sarajevskih kulturnih djelatnika redatelja Harisa Pašovića i Dine Mustafića, te glumca Emira Hadžihafizbegovića koji su je optužili da uskraćuje novac internacionalnim kulturnim projektima kakvi su oni sarajevski, a potpomaže provincijske manifestacije.

-Kao što je primitivno i glupo docirati bilo kom čovjeku kako i na što trošiti svoj zarađeni novac još je gluplje i primitivnije raditi to jednom cijelom narodu, kaže Knezović.

Godinama su, kaže Knezović, Hrvati za kulturu dobivali 10, a Bošnjaci 90 posto novca iz federalnog proračuna i spomenuta gospoda nisu se ni jednom pobunili protiv toga.

-Da je bilo obrnuto, ja bih prvi ustao i rekao to nije uredu, pa to je majorizacija Bošnjaka, kaže Knezović, koji je čestitao ministrici Dujmović na "odvažnosti da ravnomjerno raspodijeli novac za kulturne projekte".