Iz tiska izašla knjiga ‘Međunarodno poslovanje’ Žane Mrkonjić

Iz tiska izašla knjiga ‘Međunarodno poslovanje’ Žane Mrkonjić

Iz tiska je izišla stručna knjiga doc.dr.sc. Žane Mrkonjić pod nazivom “Međunarodno poslovanje” koja kroz jedanaest poglavlja govori o međunarodnom poslovanju kroz prizmu globalne konkurentnosti u otvorenoj i integriranoj svjetskoj ekonomiji, s posebnim osvrtom na BiH i njezine prilike za poboljšanje nacionalne kompetitivnosti.

Autorica vješto stavlja u kauzalni odnos globalnu konkurentnost i međunarodno poslovanje, krenuvši od svrhe osnivanja svih važnih vanjskotrgovinskih institucija, spremnosti izlaska nacionalnih kompanija na globalno tržište, uključivanje vanjskotrgovinskih sudionika, kalkuliranje s cijenama, ali i upravljanje potencijalnim rizicima, plaćanjima i digitalnom međunarodnom poslovanju, pa sve do nacionalnog prihvata strane investicije, kapitala, kompanije na vlastitom tržištu.

Kroz posebno poglavlje o poslovanju s Europskom unijom ukazuje da se loša globalna konkurentnost Bosne i Hercegovine zrcali u makroekonomskoj neravnoteži, niskom BDP-u, velikoj nezaposlenosti, vanjskotrgovinskom deficitu, velikoj javnoj potrošnji, neučinkovitoj administraciji i napose nemogućnosti povećanja produktivnosti, pa tako i nacionalne konkurentnosti.

Naglašava kako Bosna i Hercegovina u nastojanju ostvarivanja bolje konkurentske pozicije mora napraviti radikalni raskid s prošlošću te se okrenuti identificiranim i zacrtanim reformama i strateškim programima koji će stvarati novo poslovno okruženje, inicirati i popularizirati znanje, razvoj istraživačkih i razvojnih zajednica, inovativnost i tehnološku sofisticiranost i kreativnost, a sve u funkciji stvaranja uvjeta za globalnu konkurentnost pa tako i za gospodarski rast i razvoj.

Autorica vjeruje kako će knjiga biti konstruktivan doprinos prije svih studentima, a potom i privatnim i javnim institucijama u njihovim priprema za međunarodno poslovanje, stoga neizmjernu zahvalnost duguje svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a prije svih HTEronetu.

Mrkonjić je najavila kako već radi na istraživanju za novu knjigu koja će se baviti ICT sektorom, jednim od najperspektivnijih sektora u BiH.

Knjiga “Međunarodno poslovanje” može se nabaviti u knjižnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.