Hvalevrijedna inicijativa: ‘MI GOVORIMO HRVATSKI’

hrvatska i eu zastava
Hrvatska katolička misija Berlin pokrenula je inicijativu pod nazivom ‘MI GOVORIMO HRVATSKI' kako bi stali na kraj trendu sve slabijeg govorenja hrvatskog jezika među hrvatskim iseljenicima u ovom gradu, ali i cijeloj zemlji.

'Riječ je o projektu kojim se želi ukazati na važnost očuvanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta. Činjenica je da se HKM Berlin od drugih katoličkih župa u Berlinu razlikuje samo po jeziku. Jezik je osnova za opstanak misije u budućnosti te je HKM u zadnjih pet desetljeća dala značajan doprinos u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Berlinu. No, s obzirom na činjenicu da Hrvati sada već u trećoj generaciji žive u Njemačkoj/Berlinu, nezaustavljiv je proces asimilacije te gubitak poznavanja materinskog jezika', poručuju iz misije te nastavljaju:

'Posljednjih godina se u HKM Berlin na vjeronauku i drugim aktivnostima u kojima sudjeluju djeca i mladi također dalo primijetiti da mlađi naraštaj sve slabije govori hrvatski. Slijedom navedenog u novoj školskoj godini pokrenuta je hvalevrijedna inicijativa ‘MI GOVORIMO HRVATSKI'. Pored njegovanja kulturne i duševne hrvatske baštine, ključnu ulogu igraju održavanje i jačanje hrvatskog identiteta i jezika. Cilj projekta je poticanje roditelja da svoj zadatak, tj. prenošenje jezika i kulture ozbiljno shvate i provode.

Činjenica je da sve polazi od doma i odgoja, pa tako i poznavanje materinskog jezika. Kroz različite akcije, module i projekte Župno vijeće HKM Berlin želi dati doprinos u ‘borbi' protiv sve slabijeg poznavanja hrvatskog jezika, posebice kod djece i mladih. Stoga će se rad s djecom za vrijeme vjeronauka održavati u manjim grupama, adekvatnim metodama te listama riječi kako bi djeca imala priliku bolje razumjeti gradivo, proširiti rječnik te govoriti hrvatski', stoji u priopćenju na mrežnim stranicama misije.

U misiji planiraju mjesečne susrete za djecu i mlade u kojima će se održati i jezične radionice, stručna predavanja za roditelje, posebne ponude za mlade te redovito izdavanje letka sa svim terminima aktivnosti i različitim korisnim informacijama.

Inicijativa ‘MI GOVORIMO HRVATSKI' također želi ukazati na važnost pohađanja nastave na hrvatskom jeziku. Istovremeno se poziva roditelje da upišu svoju djecu na istu te da im omoguće ne samo učenje hrvatskog jezika nego i upoznavanje zemlje, povijesti i kulture svojih predaka.

'Hrvati u Njemačkoj s pravom mogu biti ponosni na svoju integriranost, ali to ne znači da se trebaju odreći hrvatskog jezika i identiteta. S pokretanjem korisne i hvalevrijedne inicijative HKM Berlin uvjerena je da se zajedničkim snagama može usporiti asimilacijski proces', navodi se u priopćenju.

Župnik HKM Berlin fra Edvard Sokol, koji je podržao ne samo ideju za inicijativu nego i njezinu realizaciju podržavajući je financijskim sredstvima za tiskanje letaka i naljepnica, istaknuo je:

‘Nadam se da će i druge hrvatske katoličke misije u dijaspori prepoznati važnost tog projekta te krenuti istim stopama.'

croexpress.eu