FOTO  Grand prix 53. MESS-a za predstavu Galeb Tomija Janežiča

MESS

... objavio je laureate i laureatkinje 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.Grand Prix - „Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini"
«Galeb», Srpsko narodno pozorište Novi Sad, režija Tomi Janežič

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu
Wim Vandekeybus za režiju predstave «Pljačka plijena»

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje

Gonzalo Callejas za ulogu Hamleta u predstavi «Hamlet, od Anda» Ella Becerra, kolumbijska trilogija trupe La Maldita Vanidad
Jasna Đuričić, «Galeb»

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u izboru Balkan (Con)Text
Doruntina Basha za tekst «Prst»

Nagrada „Jurislav Korenić" za najboljeg mladog/u redatelja/icu
Simone Derai, trupa Anagoor za režiju predstave «L.I. Lingua Imperii»

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici
Milica Janevski iz predstave «Galeb»

Daniel Diaź iz predstava «Materijalni autor» i «Kako želiš da te želim»

Specijalno priznanje žirija tehničkom direktoru predstave «Osvajanje sreće», Gianluca Tomasella i autorima dramatizacije predstave «Tajna džema od malina» - Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave.

Prvi put su o Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava «Jedno jutro sam otišla» čileanskog Teatra de Ocasíon. Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava "Galeb", u režiji Tomija Janežiča u produkciju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Žiri Međunarodne asocijacije kazališnih kritičara/ki (IATC) u sastavu Matti Linnavuori, finski teatarski kritičar, urednik Performance Review izbora u online IATC časopisu Critical Stages, makedonska teatarska kritičarka Liljana Mazova i Zala Dobovšek, slovenačka teatarska kritičarka nagradio je predstavu «Galeb», Tomija Janežič.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

Oslobođenje - Zlatna maska - «Galeb»
Magazin "Dani" - "Hrabri Novi Svijet" - «Tajna džema od malina»
Radio Sarajevo - „Sound of MESS" - «King size»

Podsjećamo da je direkcija festivala MESS ove godine svoju najznačajniju nagradu "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra" dodijelila bh. kostimografkinji Vanji Popović. Nagradu "Marko Kovačević" za teatarsku kritiku, i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Seadu Đuliću za knjigu «Dinamika statičnog tijela».

Od 28. rujna do 07. listopada 2013. u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom na 13 lokacija 25 predstava imale su više od 30 izvedbi u kojima je sudjelovalo oko 300 gostiju iz 18 zemalja. Održani su i Balkan (Con)Text razgovori sa suvremenim dramskim autorima i autoricama i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi korozija nade. U edukativnom segmentu održane su i tri radionice i jedan master-class. Festival je gledalo više od 100 akreditiranih novinara iz BiH i svijeta. I ove godine Festival je održan pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek u partnerstvu sa kompanijom BH Telecom.