FOTO  Otvorena izložba grafičara Virgilija Nevjestića

Izložba Hommage Virgiliju Nevjestiću
Hercegovina.info

U Galeriji kraljice Katarine Kosače otvorena je izložba najvećeg grafičara 20. stoljeća pod nazivom 'Hommage Virgiliju Nevjestiću' u suradnji s Galerijom Gorica - Livno i obitelji Nevjestić.

 "Izložba sadrži šezdeset radova, rađenih kombiniranim tehnikama. Ovdje je izložen probrani dio opusa, tu imamo priliku vidjeti grafike, radove iz kombiniranih tehnika te keramiku kojom se autor bavio", kazao je akademski kipar Dalibor Nikolić.

“On je dao jedan dar klasičnog u onom što je suvremeno u tom periodu. Ako vam Ministarstvo francuske kulture i ministar francuske kulture početkom 70-tih dodijeli atelje na Montparnasseu, ako u sklopu izložbi grafike u Parizu dobijete nagradu kao najbolji grafičar, ako pokrenete školu pedagoške i grafičke radionice znači govorimo o jednom iznimnom čovjeku”, rekao je Dragan Marijanović, novinar i književnik.

Izložba Hommage Virgiliju Nevjestiću

Ovom izložbom mostarskoj publici je predstavljen dio ostavštine grafičara, slikara i pjesnika, rođenog 1935. godine u selu Kolo pored Tomislavgradu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1963.godine, a stvarao je i živio u Parizu.

“Jedino kad umreš negdje daleko onda će te priznat kao pokojnika koji je bio kvalitetan tako da na jednoj od ovih Virgilijevih medalja piše  'Što bešika zaljulja, motika zakopa'. On je jedan jako neobičan lik, potpuno neistražen, neispitan, jedna živa životna drama koju je proživljavao sam i nije imao nikakvog svjedoka osim supruge Danijele, zaključio je Marijanović.

Vrhunac karijere ostvario je 1982. godine, kada je postao prvim hrvatskim slikarom koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur). 1987. godine utemeljio je L’académieVirgile na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora.

U listopadu 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti.

Umro 2009. godine u Parizu, a prema njegovoj želji, cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu.

Galeriju radova Nevjestića koji je obilježio europsku i svjetsku grafičku scenu možete pogledati u Galeriji kraljice Katarine Kosače sljedeća dva tjedna.