FOTO  u Sarajevu održan Napretkov svečani Uskrsni koncert

u Sarajevu održan Napretkov svečani Uskrsni koncert

Uz Simfonijski orkestar Mostar i uz dirigentsku palicu mladog mostarskog dirigenta Damira Bunoze nastupili su solisti Katarina Kikić, don Niko Luburić i Jakša Jurjević. Nažalost, zbog bolesti najavljeni Armando Puklavec nije nastupio.

 Damir Bunoza, dirigent koji je prije nekoliko dana proslavio svoj 30. rođendan, pokazao je veliki talent i potencijal i nedvojbeno je pred njim sjajna karijera. On je inače napisao i najveći broj ovogodišnjih aranžmana za izvedene skladbe što je njegov dodatan i slobodno možemo reći veličanstven uspjeh. I angažmanom mladog Bunoze Napredak pokazuje koliko se zbiljski zalaže i podržava mlade, poglavito kada je riječ o glazbenicima.

Sopranistica Katarina Kikić, koja je inače i Napretkova stipendistica, bila je pravo iznenađenje i osvježenje koncerta. Pored uskrsne pjesme Gospodin slavni uskrsnu, za koju je osebujan aranžman napisao skladatelj Anđelko Igrec, izvela je i nadasve poznat Mozartov Ave Verum i Bach - Gounodovu Ave Maria.

Don Niko Luburić, koji nije krio oduševljenje što je imao priliku nastupiti na ovom koncertu, izveo je uskrsne popijevke Na nebu zora rudi, Nek' mine, Majko, Veliko je sad veselje i Isus usta slavni.

Popularni sarajevski „mediteranski tenor" Jakša Jurjević na koncertu se predstavio uskrsnom pjesmom Uskrsnu Isus doista, Igrecovim fantastičnim psalmom Kao što košuta te svjetski poznatom skladbom Karola Wojtyłae Krist na žalu.

Pored toga što su odlično pratili soliste, članovi Simfonijskog orkestra Mostar odsvirali su prve stavke Vivaldijevog Proljeća i Concertoa grossoa u g-molu.

Na koncertu su između ostalih, pored domaćina predsjednika Napretka prof. dr. Franje Topića nazočili i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, visoki predstavnik u BiH dr. Valentin Inzko sa suprugom, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Rudo Vidović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Stjepan Krešić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Martin Raguž, veleposlanici Republike Austrije i Republike Slovenije Donatus Köck i Andrej Grasselli i mnogi drugi.

Ulaz na koncert bio je slobodan, a svi koji su željeli mogli su nakon koncerta dati i svoj prilog za Napretkov fond za stipendiranje, jer je postala tradicija da sav prihod od ovog i Božićnog koncerta bude namijenjen studentima.

Koncert su podržali: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Union banka Sarajevo, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mostar, Park - Sarajevo, Caffe Imperijal.

Medijski pokrovitelji: Federalna televizija, BHT1, HTV Kiss - Kiseljak, TV Hema - Sarajevo, TV Tuzlanskog kantona, Oslobođenje, Večernji list, Dnevni list, Katolički tjednik, Radio Čapljina, Radio postaja Mir - Međugorje, Radio Bobovac - Vareš, Radio Posušje, Radio Plus - Posušje, Radio Vrhbosna - Sarajevo, Radio Soli - Tuzla