FOTO  Održana promocija knjige o izuzetnim ženama koje su obilježile bh. povijest

žene u bih , knjiga, promocija, Američki kutak Mostar

Foto: Stanislava Borovac

U prostorijama Američkog kutaka Mostar održana je promocija knjige #ŽeneBiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. 

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bosanskohercegovačkih žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Na promociji autorice su ispričale kako je nastala ideja za knjigu #ŽeneBiH, o procesu ilustriranja i istraživanja, kao i o reakcijama koje je sama knjiga izazvala.

"U pitanju je umjetnička, aktivistička i feministička incijativa koju smo osnovale nas tri prijateljice Amila, Hatidža i ja za osmi mart prošle godine kada smo odlučile da obilježimo značajne žene BiH jednom akcijom na društvenim mrežama", izjavila je Masha Durkalić, suosnivačica incijative Žene u BiH.

Ove tri žene su tijekom ožujka prošle godine obilježile mjesec ženske povijesti postavljajući svaki dan na društvene mreže po jedan vizual sa ženom koja je obilježila našu povijet na neki način. Nakon mjesec dana ideju su proširiti incijativu te je tako nastala knjiga žene u BiH.

"To je ilustrirana knjiga o izuzetnim ženama, kao što samo ime govori. Knjiga sadrži 50 biografija i 50 ilustacija o 53 izuzetne žene koje su obilježile bh. povijest", zaključila je naša sugovornica.

žene u bih ,knjiga,promocija,Američki kutak Mostar

"Uopćeno govoreći tu su prve pionirke u određenim područjima, prve doktorice, spisateljice, učiteljice. Izdvojit ću ženu koja je bila pionirka obrazovanja u BiH, a to je Staka Skenderova. Ona je prva prosvjetna radnica te je otvorila prvu žensku školu u BiH, te tako otvorila put za obrazovanje ženske djece ovdje", rekla je.

Za portal Hercegovina.info Durkalić je objasnila kako su izbor žena napravile vodeći se nekim vlastitim kriterijima. U knjizi ima jako zanimljivih priča, ali izdvojiti ćemo prve visokoobrazovane žene u BiH. To su Berta Bergman i Marija Khun koje su živjele u Mostaru te su bile prve žene upisane u Gimanziju u Mostaru. Berta je zapravo bila prva ženska maturantica Gimnazije u Mostaru.

Cijena knjige je 45 KM, a može se kupiti preko web shopa.

Hercegovina.info