FOTO  održan koncert Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Japanskog maestra Toshio Yanagisawa i uz pratnju flautisti

... sinoć su održali spektakularni koncert sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom kazalištu. Koncert je organiziran uz podršku ambasade Japana u BiH i pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International.

Maestro Yanagisawa je dirigent koji je svoje znanje stečeno u Japanu nastavio usavršavati i u drugim dijelovima svijeta. Nakon drugog uspješnog gostovanja u Sarajevu, maestro Toshio Yanagisawa nije krio svoje impresije: "Večeras sam, na moje veliko zadovoljstvo, po drugi put surađivao sa Sarajevskom filharmonijom. Muzičari su topli i emotivni što je uslov za uspostavljanje povezanosti između dirigenta i glazbenika. Upravo ta povezanost je faktor dobre glazbene izvedbe. Inače jako volim Sarajevo i rado se vraćam u  ovaj grad. Moram priznati da potajno sanjam da moja naredna adresa  bude Sarajevo. Već krajem svibnja ponovo planiram posjetu ovom gradu, kada ću održati koncert sa svojom orkestrom "The Chamber Orchestra of Balkan" kojeg sačinjavaju glazbenici iz Sarajeva, Srbije, Kosova i Makedonije".

Posebnu notu koncertu dali su zvuci flaute poznate japanske flautistice Yuki Saito, koja se glazbom bavi od četvrte godine.  Oduševljena dvoranom Narodnog kazališta u Sarajevu izjavila je: "Uživam svirati u Sarajevu i dvorani Narodnog kazališta koja je jako akustična. Narodno kazalište u Sarajevu me uvijek oduševi jer je drugačije od kazališta u Japanu. Zrači povijesnim elementima i upravo taj spoj prošlosti i sadašnjosti koji srećem u ovom kazalištu ispunjava me toplinom. Orkestar Sarajevske filharmonije je također jako ljubazan i zadovoljstvo je surađivati sa njim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prisutnim gostima Narodnog kazališta tokom koncerta bio je ambasador Japana u BiH, NJ.E. Futao Motai, uz čiju podršku je organizovan koncert. Zadovoljan ostvarenom suradnjom između Sarajevske filharmonije i japanskih umjetnika i postignutim glazbenim jedinstvom NJ.E. Motai istakao je "Maestro Toshio Yanagisawa i flautistica Yuki Saito priredili su večeras predivnu noć svim ljubiteljima klasične glazbe. Ovi umjetnici su po drugi put u Sarajevu što je dalo dodatnu vrijednost njihovoj izvedbi u suradnji sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Maestro je dinamično vodio orkestar, a flautistica je dala emotivnu notu večerašnjoj izvedbi. Nadam se da su u predivnom koncertu uživali predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu, ali i bh. građani. Ambasada Japana u BiH i u budućnosti planira podržati slične projekte, koji imaju za cilj povezivanje japanske i bh.umjetnosti".

Sarajevska filharmonija je sa japanskim glazbenicima sarajevskoj publici priredila veče za pamćenje uz izvedene kompozicija G. Rossini: Uvertira L'Italiana in Algeri, W.A. Mozart: Koncert za flautu i orkestar i L. van Beethoven: Simfonija no. 7.