Festival omladinske kulture i aktivizma od 23. do 25. kolovoza u Jablanici

kultura, Jablanica, koncert, festival, Edo Maajka, edukativno-zabavne radionice

Festival posvećen omladinskoj kulturi i aktivizmu pod nazivom "PYAF" održavat će se od 23. do 25. kolovoza u Jablanici pod sloganom "From brave art to activism!".

Festival će ponuditi niz različitih sadržaja, od crtanja murala, kreativnih radionica, kazališnih predstava i izložbi do muzičkog programa namijenjenog prvenstveno bh. demo bendovima.

Festival PYAF već drugu godinu organizira Omladinski kulturni centar Urban Art i Omladinski klub Pod istim suncem.

"S ovim festivalom počinje bitka za hrabru umjetnost i aktivizam koja kreće iz Jablanice i širi se, nadamo se, preko cijele BiH. Naš cilj je dati mladima priliku i mogućnost da pokažu što znaju i žele ostvariti u svojoj zemlji, ali i unaprijediti omladinski aktivizam koji nam je itekako potreban. Osim toga, PYAF će ponuditi različite kulturno-umjetničke sadržaje svim zainteresiranim građanima i turistima u Jablanici" - poručili su organizatori.

Svi mladi bh. umjetnici do 30 godina starosti, koji se bave crtanjem murala i promocijom omladinskog aktivizma, imali su priliku prijaviti se na sudjelovanje u festivalu, kao i demo bendovi koji imaju minimalno jednu autorsku pjesmu. Izabrani umjetnici će svoje radove predstaviti publici u okviru festivalskog programa.

Osim umjetničko-zabavnog programa na festivalu će biti održane i panel diskusije posvećene unaprjeđenju omladinskog sektora i aktivizma u BiH. Jedan od ciljeva ovog događaja je uvezivanje organizacija civilnog društva s predstavnicima donatorske zajednice, kao i kreiranje novih prijedloga projekata i aktivnosti omladinskog sektora.

Svoje nastupe u revijalnom dijelu programa potvrdili su čuveni bh. reper Edo Maajka i rock bend Zabranjeno Pušenje.

Tako će prve festivalske večeri, u petak, 23. kolovoza, nastupiti tri demo benda, nakon čega slijedi koncert Zabranjenog Pušenja i DJ After Party.

Druge večeri, 24. kolovoza, nastupaju dva demo benda, grupa Činčila, Edo Maajka i završni DJ After Party.

Tijekom festivala će biti organizirana i besplatna radionica crtanja murala te DJ radionica.

Službeno otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 23. kolovoza, na platou Muzeja "Bitke za ranjenike" s početkom u 12 sati kada će likovni umjetnici započeti svoju prezentaciju crtanjem murala na temu omladinskog stvaralaštva.

Održavanje festivala pomogli su - Bosnia and Herzegovina Resiliance initative – BHRI (glavni sponzor), kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Jablanica.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

(fena)