FOTO  DIDE POBIŠE NAM FRATRE Predstava izvedena u Zagrebu pred više od 500 ljudi

predstava, Zagreb
PR/Predstava u Zagrebu

U subotu 29. veljače 2020. u Zagrebu je izvedena predstava „Dide, pobiše nam fratre!“ u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu.

Predstava je izvedena u velikoj dvorani Zvonimir u Domu hrvatske vojske pred više od 500 posjetitelja. Dirljivo je bilo kroz predstavu proživjeti muku i stradanje franjevaca i puka Širokog Brijega i cijele Hercegovine. Predstavom izvođači, Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg, posjetiteljima su približili događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta - Bleiburgom.

Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine. Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške – „Istina o ubijenoj gimnaziji“. Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg zahvaljuje se glumcima – članovima FSR-a i FRAMA-e Široki Brijeg na trudu, radu i odličnoj izvedbi, kao i franjevačkom samostanu u Dubravi, te Gradu Širokom Brijegu na suorganizaciji predstave u Zagrebu.