Adventski koncert: C. Saint-Saëns – Oratorio de Noël op. 12 Božićni oratorij u crkvi sv. Mateja u Mostaru

Saint-Saënsov „Božićni oratorij", izvorno napisan za solo pjevače, zbor, gudače i harfu, a praizveden 25. prosinca 1858. godine u Parizu, izveli su glazbenici Simfonijskoga orkestra Mostar s Mješovitim zborom „Benedikt" župe sv. Mateja iz Mostara.
Treba iskreno kazati da ovaj izuzetan doprinos izriče zaslužene atribute ljepoti glasova protkanim čistunstvom dikcije: Veronike Hardy, sopranistice; Nikoline Zovko, mezzosopranistice; Lucije Zovko, altistice; Nikše Radovanovića, tenora i Hrvoja Merdže, baritona.

Ako bismo se u osvrtu zadovoljili šturom informacijom da je za orguljama bio don Ivan Marčić, te za klavirom Oliver Mott, onda bismo bili nepravedni. Obojica su bila toliko tiha koliko je trebalo, i toliko jaka koliko je moralo biti, dakako, u sjeni vokalnoga, a ipak prisutni u tolikoj mjeri da se interpretacija pjevača i pratnja gudača stopila u onu nedjeljivu cjelinu toliko potrebnu za cjelovitost dojma. Cijeli glazbeni ansambl vodila je Mostarka Darjana Blaće-Šojat, koja dolazi iz Zagreba.

Navedeno djelo i njegova izvedba ukazuju na sve pozitivnosti smišljenoga djelovanja Simfonijskoga orkestra Mostar, ovoga puta u suradnji s Mješovitim pjevačkim zborom „Benedikt", što bi moglo biti uzorom i ostalim institucijama ovakvoga tipa gdje zajednički organizirani rad povlači s margina kulturni i društveni smisao.
Ozračje je bilo blagdansko i vrhunsko gdje je skupina vrijednih glazbenika svojim nastupom željela na najsvečaniji način obilježiti vrijeme radosti i priprema za Božić. Ako je suditi prema zamjetnoj posjećenosti, te krajnjemu bisu, njihovi su im sugrađani u takvim nakanama dali punu podršku!

dr.sc. Lidija Vladić-Mandarić