Predstavljamo vizualni identitet 8. izdanja Street Arts Festivala u Mostaru

kultura, Mostar Street Festival, ilustracija, Maja Rubinić, Iris Ivković, umjetnost, slikarstvo, slikarica, Mostar Street Festival, Street Arts Festival, Mostar, kultura

 

8. Street Arts Festival Mostar stiže na ulice grada 1. do 8. rujna i pretvara grad u galeriju moderne umjetnosti na otvorenom.

Ove godine festival je najavljen službenom ilustracijom te zanimljivim  vizualnim identitetom iza čije ideje stoje umjetnica Maja Rubinić te grafička dizajnerica Iris Ivković.

Maje Rubnić je ilustrirala plakat u svom divnom prepoznatljivom stilu, a Iris Ivković, je vješto obradila ilustracije u grafičkom kontekstu. Svaki događaj će pratiti zanimljivi vizuali i karakteri  koji su proizašli iz ideje ovogodišnje umjetničke priče.

Obje autorice su također dio organizacijskog tima ovogodišnjeg festivala, te se bave i umjetničkim i programskim dijelom da bi realizacija ovogodišnje edicije bila što uspješnija.

„Konkretno, ovaj plakat koji otvara i najavljuje početak SAF-a 2019. sam zamislila kao prikaz grada iz tzv.ptičje perspektive, naravno u maniri vlastitog crteža“- rekla je Rubnić.

„Upoznata sam sa aktivnostima SAF-a, ne samo iz vlastitih likovnih afiniteta, već i kao stanovnik ovog grada kojem su ovakve pojave interesantnije sadržajem od nekih drugih, te zato što općenito pripadaju kontekstu urbane kulture i razvoja iste, gdje mi kao interpretatori i recipijenti takve kulture potvrđujemo njezin značaj“,- dodala je za hercegovina.info.

Ženska snaga iza festivalske priče

Marina Đapić, koja vodi festival od njegovih početaka te neumorno radi da bi imao kontinuitet i prepoznatljivu kvalitetu, izjavila je kako je zanimljiva činjenica da se organizacijski tim većinom sastoji od ženske družine:“Postoji mnogo suradnica koje pomažu u organizaciji SAF, a u timu je i umjetnica Sabina Maslo koja je velika podrška planiranju i održavanju već 6 godina.”

“S Majom Rubinić  imam dugogodišnje poznanstvo i prepoznala sam je kao oslonac u realizaciji projekta Street Arts Festivala i nekoga tko će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti umjetničkoj snazi našeg festivala”- kazala je Marina.

Iris također  iza sebe ima iskustvo u organizaciji glazbenih događaja te se bavi se izradom nakita od bakra.

 “Iris je studentica grafičkog dizajna, puna je energije i ideja,a ovo joj je prvi put da surađuje na izradi vizualnog identiteta s afirniranom umjetnicom poput Maje Rubinić  te mogu reći kako je ovo odlična prilika za sve mlade kao što je Iris da što više nauče i usavrše svoj zanat,  doprinesu festivalu kao i kulturnom napretku grada.“

Odličnom suradnjom ovih umjetnica i ostalih članica tima napravila se uvertira za kreativno razdoblje koje nam stiže u Mostar. U grad dolaze umjetnici iz cijelog svijeta, a neki od njih se i ponovno vraćaju u mostarsku kotlinu.

Marina također navodi kako “Street Arts Festival inače nudi mladim kreativcima da se osnaže u određenim poljima umjetnosti, a također bih spomenula i Vildanu Hrnjić mladu grafičku dizajnericu iz Prijedora koja je autorica logotipa i slogana festivala.

U ovih osam festivalskih dana moći će se pogledati autorske radove umjetnika sa raznih strana svijeta - BiH, Hrvatske, Španjolske, Italije, Brazila i ostalih.

Maja Ljubić/Hercegovina.info