FOTO  53. Internacionalni teatarski festival MESS stigao u Mostar

... će se igrati na platou ispod Starog mosta. Ove godine od 28.09. do 07.10. Festival će ugostiti oko 200 umjetnika i umjetnica iz 18 zemalja, a bit će izvedeno 25 predstava i brojni prateći programi.

Povodom otvaranja najstarijeg regionalnog teatarskog festivala, danas , u hotelu Bristol, sa početkom u 12.00 sati održana je press konferencija 53. Internacionalnog teatarskog festivala Mess. Nazočne su pozdravili i obratili im se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i direktor festivala Dino Mustafić.

''Sasvim sam siguran da ćemo ovom predstavom otvoriti jednu kazališnu avanturu koja će trajati punih 10 dana, u kojemu ćemo ugostiti više od 200 umjetnika iz 18 zemalja izvesti 34 predstave u 24 različite produkcije. Igrati ne samo u Mostaru i Sarajevu nego i u Goraždu i Visokom, te imati jedan veliki broj radionica, pratećih programa, scenskih čitanja, naprosto ćemo sasvim sigurno kao BiH biti ovih dana na Balkanu centar kazališne umjetnosti'', rekao je Mustafić.

Nakon dobrodošlice gradonačelnika i direktora Festivala riječ su preuzeli i glavni akteri predstave „Osvajanje sreće", redatelj Haris Pašović, koautorica Emma Jordan,glumac Cornelius Macarthy, glumica Mona Muratović i koreograf Thomas Steyaert.

Redatelj Haris Pašović rekao je da je predstava nastala inspirirana pisanim djelom Bertranda Rasela. Redatelj je nazočnima objasnio i kako to da jedan od najznačajnijih umova dvadesetog vijeka, filozof, matematičar i mirovni aktivista smatra sreću temeljem ljudskog postojanja.

Tko ima pravo na sreću pita redatelj, imaju li stanovnici Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine, Mostara.... a što je i sa ostalim ljudima na Zemlji? Na press konferenciji je rečeno kako se predstava mijenja kako ide iz grada u grad, te kako je tema predstave specifična za situaciju u kojoj se Mostar nalazi.

Na upit nazočne novinarke kako su predstavu uklopili u ambijent stijena i rijeke redatelj je rekao i jednu zanimljivost, da je usljed puštanja brane porastao nivo rijeke Radobolje i odnio jednu binu.

U predstavi „Osvajanje sreće" učestvuje i dječji zbor Glazbene škole iz Mostara, kao i zbor odraslih, te glumci, plesači iz raznih krajeva svijeta, pa samim tim i na raznim jezicima. Glumci, kao i sam redatelj obećavaju jedinstveno kazališno iskustvo od kojeg zastaje dah.

Zbog specifičnosti predstave i igranja na otvorenom prostoru, narednih dana obavještavamo stanovnike i stanovnice Mostara da će se tijekom proba povremeno koristiti oružje, dok za generalnu probu i igranja predstave od 27. do 29. rujna od 18h do 22:30 na snazi će biti i privremena obustava prometa na dijelu raskrižja Lučki most - ulicom Gojka Vukovića do raskrižja na Šemovcu.

Ulaznice za predstavu možete kupiti u hotelu Bristol i na blagajni HNK Mostar.

Hercegovina.info