53 godine otkako je književnik dobio Nobelovu nagradu: Čiji je Ivo Andrić?

Ivo Andrić

... s područja bivše Jugoslavije do danas koji je dobio ovu prestižnu nagradu. Nakon raspada bivše Jugoslavije započete su polemike o tome čiji je Andrić: bosanski, srpski ili hrvatski književnik, piše Dnevni avaz.

Sudski epilog
Ovo pitanje dobilo je i sudski epilog. Proces je započet 2009. u Općinskom sudu u Sarajevu, kada je Zadužbina Ive Andrića iz Beograda tužila Maticu hrvatsku u Sarajevu, izdavača antologije "Hrvatska literatura u Bosni i Hercegovini u 100 knjiga", jer u njoj autori navode Andrića kao hrvatskog pisca.

Spor je prvobitno dobila Zadužbina Ive Andrića, ali je uložena žalba, pa je postupak ponovo pokrenut na Županijskom sudu u Sarajevu, gdje se čeka konačna presuda.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz ističe da je nobelovac svoj i ničiji, ali da je Andrić, prije svega, pisac onih koji čitaju njegova djela.

- Na jugoslavenskom prostoru bošnjačka akademska kritika smatra ga bošnjakomrscem, zvanična hrvatska izdajnikom, a zvanična srpska sljedbenikom Draže Mihailovića. Sramotna je činjenica da se Andrić u bošnjačkoj kritici smatra inspiratorom genocida nad Bošnjacima, baš kao što je sramotna činjenica da je Predrag Palavestra tvrdio da je nobelovac prorekao 1992. godinu - kazao je Kazaz.

Podigli bistu
Sramotno je, naveo je on, i da je Sveučilište u Mostaru negiralo Andrićevu pripadnost korpusu hrvatske literature, a onda su tu podigli njegovu bistu.

- Andrić danas demaskira licemjerje bošnjačke, srpske i hrvatske akademske elite i on je najbolji pokazatelj mediokritetstva u tim krugovima - naveo je Kazaz.

Kratko je prokomentirao i sudski spor između Matice hrvatske u Sarajevu i Zadužbine Ive Andrića u Beogradu.

- Andrićevom zadužbinom upravlja skupina priglupih mediokriteta - kazao je Kazaz.

Program u Travniku
Jedna od institucija koje obilježavaju godišnjicu dobivanja Nobelove nagrade za književnost jeste Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića u piščevom rodnom Travniku. Povodom toga večeras će u Muzeju biti upriličen prigodan program.