Kućni ljubimci za sretno djetinjstvo

kućni ljubimac
kućni ljubimac
I vječni mrgudi, postaju veseliji uz ljubimce. Djeca istinski uživaju u društvu životinja, jer one zrače toplinom i uveseljavaju ih.

Bez obzira na to je li riječ o psu, mački, hrčku ili ribici, dijete koje odrasta uz kućnog ljubimca rano stječe osjećaj odgovornosti, razvija pozitivan stav i osjećaj prema životinjama, postaje komunikativnije, lakše uspostavlja kontakt s okolinom, razvija osjećaj samopouzdanja, samopoštovanja i jača njegovo povjerenje prema ljudima.

Prije nego što udovoljite želji svojih najmlađih i nabavite im zeca, mačkicu, psa ili papigu, dobro razmislite, jer ljubimac ne smije biti prolazni hir.

Razmislite o promjenama koje će nastati u vašem domu i razmotrite ih iz svog ugla, iz ugla vašeg djeteta, ali i iz ugla ljubimca. Svakako se upoznajte s osobinama pojedine vrste životinja i o detaljima njege.

Razmislite imate li odgovarajući prostor, dovoljno vremena, strpljenja i novca. Zapitajte se i je li vaše dijete dovoljno odraslo i zrelo da shvati da kućni ljubimac nije igračka nego živo biće koje ga može povrijediti ako ga povuče za rep ili uho. Također, hoće li moći preuzeti dio obveza u brizi oko ljubimca i njezi.

Aktivna djeca

Šetanje a psom, trčanje s njim i igranje lopticom blagotvorno djeluju na fizički razvoj djeteta. Potiču ga da izađe iz kuće i oslobodi se štetnih, sjedilačkih aktivnosti u zatvorenom prostoru. Djecu sa smanjenim motoričkim sposobnostima potaknite da pomognu u češljanju ljubimca.

Više prijatelja

Djeca se uz ljubimca lakše uklapaju u okruženje i pronalaze prijatelje. Lakše komuniciraju s drugom djecom koja se vani igraju sa svojim ljubimcem ili priđu pomilovati njihovog. Ljubimac tako postaje most između sramežljive djece i vršnjaka.

Raste samopouzdanje

Odrastajući uz životinju dijete razvija osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja. Ali, pogrešno je reći da ljubimac uči dijete odgovornosti. To je zadatak roditelja, a životinje mogu pomoći u tome samo kao "sredstvo". Svako dijete obično ima interes i ljubav prema određenoj životinji. Potaknite ga da čita ili potraži podatke o svojoj omiljenoj vrsti na internetu.