Krivotvore se novčanice eura i KM, ali i kartice

Iako je u prošloj godini službena statistika zabilježila pad broja kaznenih djela vezanih za ilegalnu proizvodnju, nabavu i stavljanje u promet krivotvorenih novčanica, ove pojave itekako su prisutne u Bosni i Hercegovini.

Piše: Eldina Medunjanin/VLM

Sve više osoba

Novčanice eura i konvertibilne marke i dalje su omiljen predmet krivotvorenja. Samo na temelju otkrivenih lanaca krivotvorenja novca može se zaključiti kako je u ovu vrstu kriminala uključen veći broj osoba s područja BiH i drugih zemalja, a prvenstveno Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Kako se navodi u izvješću državne vlade o stanju sigurnosti u zemlji, u protekloj godini su krivotvorene najčešće novčanice u apoenima od 100 eura, dok su KM krivotvorene u apoenima od 20 i 50 KM, posebno na području sjeveroistočne Bosne. Ove novčanice su visokog kvaliteta, a prodaju se za iznos od 20 do 30 posto nominalne vrijednosti novčanice. Da krivotvoritelji ne prezaju ni od novih oblika prevara, potvrđuje podatak da je na prostoru BiH u posljednje vrijeme aktualna prisutnost krivotvorenih kovanica u apoenima od pet KM. -Pretežno se radi o pojedinačnim slučajevima stavljanja u promet krivotvorenih novčanica u tržnim centrima, benzinskim crpkama, trgovinama i drugim organizacijama koje posluju gotovinom, koje se otkrivaju odmah ili naknadno pri predaji utrška u banke. Međutim, otkriveno je i nekoliko slučajeva koji ukazuju na veći stupanj organiziranosti i uvezanosti s kriminalnim skupinama ili na međunarodne relacije ove pojave, navodi se u izvješću.

Platne kartice

Osim slučajeva krivotvorenja novca, u posljednje vrijeme na teritoriju Bosne i Hercegovine uočeno je i postojanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave krivotvorenjem i zloupotrebom platnih kartica, koje su sve češće sredstvo plaćanja u BiH. Policijski službenici koji rade na suzbijanju ove vrste kriminala angažirani su u radu koordinacijskog tijela WebTag pod pokroviteljstvom EUROPOL-a, u kojem sudjeluju zemlje Zapadnog Balkana i Turska, kroz koje se vrši razmjena informacija, te pruža mogućnost bržih i efikasnijih provjera za krivotvorenje eura.