Kreativni načini da iskoristite staru dugmad

dugmad, dugmad

Ali, ako spadate među kreativne osobe koje obožavaju manje i veće uradi-sam projekte, onda vam predlažemo da dugmad različitih boja i oblika nabavite u pozamanteriji, i tako započnete pravljenje inspirišućih predmeta, čiju osnovu će upravo dugmad sačinjavati.

Dugmad kao dodatak čestitki i razglednica

Ne morate trošiti novac na novogodišnje čestitke ili one koje se uručuju prilikom svadbi, krštenja ili rođenja djeteta, kao i za rođendane - u tu svrhu biće vam sasvim dovoljni karton i dugmad.

Pravilno isječen pravokutnik od kartona u boji ili bijeli presavijte na dva jednaka dijela, a zatim iskoristite dugmad da dekorišete prednju stranu.

Za čestitke za Dan zaljubljenih koristite dugmad crvene boje, koju možete zalijepiti u obliku srca. Na dugmad možete dodati i crvene mašnice, a na sam vrh srca dodajte crvenu ukrasnu vrpcu tako da ovako formirana dugmad zapravo izgledaju kao veliki ukras.

Druga opcija je da na prednjoj strani čestitke napišete X nekoliko puta, a pored njega dodate dugmad, tako da izgleda kao da piše XO. Čuveni poljupci i zagrljaji će, tako, uz dugmad, dobiti i treću dimenziju i svakog oduševiti.

Još jedna varijanta je da dugmad na prednjoj strani čestitke budu u formi kruga, na gornjoj polovini. Dugmad u ovakvom obliku nadogradite vrpcom sa donje strane, tako da djeluju kao balon. Pun pogodak za rođendanske čestitke!

Dugmad na novogodišnjim ukrasima

Ne morate trošiti novac ni na pravljenje ukrasa za jelku, jer vam i ovde dugmad mogu biti od pomoći i garantovati sjajno provedeno vrijeme sa vašim najbližima.

Na krugove od platna možete dodati dugmad tako formiranu da čine Sneška Belića, na čijem vrhu će stajati zalijepljen ili izvezen šešir. Naravno, u tu svrhu koristite bijelu dugmad, i nacrtajte im ruke sa strane.

Kao posebno zanimljivi, izdvajaju se i ukrasi koje u potpunosti sačinjava dugmad, te na plastične kuglice zalepite crvenu dugmad i dodajte ove neobične i upadljive ukrase na svoje novogodišnje drvce.

Kreativni bukmarkeri

Kreativnost se ogleda i u sitnim detaljima kakvi su bukmarkeri, a za ovaj projekat će vam biti potrebna dugmad i spajalice.

Spajalice u raznim bojama ljepite sa zadnje strane na dugmad različitih boja i oblika. Kako postoji veoma zanimljiva krupnija dugmad u obliku ruže, kolačića, nekog cvijeta ili šeširića, veoma jednostavno ćete dobiti originalne bukmarkere.

Dugmad na slikama i ukrasima za zid

Jednostavne slike ili ukrase za zid takođe možete i sami napraviti, ako dugmad lijepite u nekom od karakterističnih oblika na karton koji ćete poslije uramiti ili ga jednostavno isjeći u nekoj formi.

Tako su za dječje sobe idealni oblici poput mladog mjeseca i zvjezdica, na koje se lijepi žuta dugmad, odnosno dugmad plave boje za zvjezdice. Čarobno i magično nebo u samo nekoliko poteza!

Veoma originalno djeluju i slike u čijem pravljenju vam može pomoći srebrna ili zlatna dugmad. Dugmad u ovim metalik bojama lijepite na karton tako da čine inicijale, a zatim uramite i postavite na zid.

izvor: Pressrs.ba