Korizmeni koncert klape Žrnovnica u crkvi sv. Franje u Imotskom

klapa Žrnovnica , Imotski
Na taj način klapa Žrnovnica pod vodstvom maestra Marka Marina već šestu godinu daje svoj doprinos kršćanskoj kulturi pjevajući korizmene pučke napjeve iz Žrnovnice i duhovnu glazbu prilagođenu vremenu korizme.

"Ne želimo umanjivati vrijednost drugih liturgijskih vremena, al baš iz razloga što je korizma za nas posebno inspirativna, puna duboke religioznosti, vrijeme otajstva-tajne, muke, patnje, križa, žrtve .... razdoblje kada se okrećemo sebi, preispitujemo, ona je ujedno i glazbeni fenomen iako ne toliko popularan, pogotovo među „modrenim klapama", ali za nas vrlo emocionalan program, vrlo intiman koji se može i preporuča pjevati u sakralnim prostorima, stoga smo prije šest godina započeli ciklus korizmenih koncerata po crkvama i katedralama.
Većinu koncerata smo održali u sklopu manifestacije „Žrnovski koncertni Ave Verum" čiji smo i začetnici.

Počelo je koncertom u splitskoj katedrali Sv. Duje, preko koncerta u svojoj župi u crkvi U.B.D. Marije u Žrnovnici, crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, nastavljen je koncertom u katedrali Sv. Marka u Makarskoj, katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u susjednoj Bosni i Hercegovini, zatim koncertima u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku, katedrali svetog Lovre u Trogiru, katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Senju, crkvi svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci te prošle godine u Zagrebačkoj katedrali.

Neki od koncerata su se održali i u sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture". Ove godine ćemo nastaviti taj niz koncertom u crkvi u Imotskom. Početak koncerta je u 19:15 sati, a prethode mu križni put u 18:00 i sveta misa u 18:30 sati."

Organizatori koncerta su Franjevački samostan sv. Franje - Imotski i Kulturno-umjetničko društvo „Žrnovnica" pri kojem djeluje klapa Žrnovnica.

Klapa će se predstaviti u sastavu:
Maja Markovina - I tenor,
Filip Maras - II tenor,
Rade Mihanović - II tenor,
Robert Javorčić - bariton,

Andrija Pivčević - bariton,
Ante Mihanović - bariton /bas,
Ante Novaković - bas,
Krešimir Markovina - bas.

Voditelj klape - Marko Marin