Kominjanin priznao da je izmislio cijelu priču o varanu: Htio sam zaplašiti jednog bolesnog momka

U Kominu se više neće praviti brudet od jegulje i žaba, nego od krokodila i varana - tim su nas riječima dočekali stanovnici ovoga neretvanskog mjesta, koje puni novinske stupce zbog navodne pojave divovskoga guštera u šumi iznad seoskoga groblja, piše slobodna dalmacija.

Da je priča ozbiljna potvrđuju policijske ophodnje iz Ploča, koje na dojavu uzrujanih i prestrašenih Kominjana dva puta dnevno obiđu mjesto, groblje i crkvu te prostor pretražuju termovizijskim kamerama ne bi li ugledali sablast koja uznemiruje stanovnike ovoga inače mirnoga mjesta.

- Čemu ima ime - ima mu i sime - dobacila nam je jedna bakica dok je vezala trupu na kominskoj rivi. Ona se kao i deseci drugih s kojima smo porazgovarali boji beštije. Nije je vidjela, ali je čula krikove u mraku, nakon čega počnu lajati psi i kreštati kokoši, slično kao kada osjete jastreba.

Uputila nas je na Vidu Jurkovića, jer je čula da je upravo on iznad svoje kuće vidio tu glomaznu životinju, dugu oko dva metra, sličnu divovskom gušteru, prekrivenu krljuštima, koja se gega na četiri noge, jer je predebela - preko sto kila.

- A što ću vam kazati. Vidio sam oko jedanest sati navečer neku siluetu. Ne znam i ne mogu reći da je to taj gušter ili varan. Lombralo je preko kamenja i nestalo u mraku - rekao nam je Vido.

On kaže da je sve otišlo predaleko, pa o tome više ne želi govoriti, niti se slikati za novine.
To je za njega završena priča. A beštija je glavna tema jutarnjih ćakula u Kominu i čitavoj dolini Neretve. Sve poprima znanstvenofantastične razmjere, pa su krenule priče o tome da je nekoliko pasa netragom nestalo, što se odmah dovelo u vezu s varanom, kojemu samo za dnevni obrok treba deset do petnaest kilograma mesa.

- Bojim se, kako se ne bih bojao. Ljudi su rekli sa su ga vidjeli, a bilo je i u novinama i na televiziji - reći će Mladen Medak Guja dok s novinarskom ekipom obilazi groblje i prostor oko crkve svetog Ante.

A varanu ni traga. Jedino što smo vidjeli bio je pregaženi poskok. U kršu na plus trideset stupnjeva teško bi varan mogao opstati, a pogotovo narasti dva metra. Ipak za Mirka Vlahovića Jablana nema nikakvih dvojbi. Riječ je o nekoj, za ove krajeve neobičnoj životinji, koja očito živi noću, jer tada izlazi iz jazbine i glasa se čudnim zvukovima.

- Čuo sam glasanje te životinje oko četiri sata ujutro i sigurno mogu potvrditi da nije nikakva domaća ili divlja životinja koja tu inače obitava. Ja sam pomorac i plovio sam svjetskim morima gdje sam se susreo s mnogim životinjskim vrstama. Sa sigurnošću mogu reći da životinja ispušta zvukove slične onima u Amazonskoj prašumi - kaže Jablan.

Stanovnici Komina podijeljeni su oko varana. Jedni smatraju da je sve to plod nečije mašte, dok drugi ozbiljno shvaćaju problem, pa se pribojavaju ići i u crkvu na misu.

- Sve je to izmišljotina. Slobodno napišite da sam ja autor te priče koja je krenula po mistu. A sve je krenulo prije tri godine kada sam htio zaplašiti jednog bolesnog momka koji je svaki dan lutao po groblju - kaže Miroslav Vlahović Gracijan.

On smatra da je medijska pompa oko ovoga slučaja naštetila Kominu. Po brdu se oglašavaju divlje životinje, lisice, čagljevi, jazavci... jer je sada vrijeme parenja i tu nema nikakvih varana - rezolutan je Gracijan.

Je li kominska beštija mit? Ne znamo, ali znamo da su opustjele šetačke staze oko groblja i crkve, jer nikada se ne zna kada će iza kamena iskočiti divovski gušter.