Kome pripada ovaj selfie? Fotografu ili majmunu?

Kome pripada ovaj selfie? Fotografu ili majmunu?

Naime, britanski fotograf snimao je crne makakije na indonezijskom otoku Sulawesi kada su se životinje dočepale njegove opreme i snimile nekoliko fotografija od kojih je najpopularnija ona nasmijanog majmuna koja se proširila svjetskim medijima.

No, tu nastaju i problemi jer Wikipedia je fotografiju objavila bez dozvole autora, a Slater ih namjerava tužiti nakon što su, unatoč njegovim zahtjevima, istu odbili ukloniti sa svoje stranice objasnivši da pripada - majmunu.

Budući da majmun zakonski ne može biti vlasnik fotografije, ista ne pripada nikom i slobodna je za javno korištenje.

Slater pak tvrdi da je oštećen ovom odlukom i da je to utjecalo na njegovu zaradu: "Ja sam vlasnik fotografije, ali budući da ju je majmun snimio, oni tvrde da mu fotografija i pripada. Problem je u tome što ljude uvjeravaju da je riječ o besplatnoj fotografiji i da je svatko može skinuti. Štoviše, nude je u visokoj rezoluciji čime aktivno ohrabruju ljude da fotografiju koriste kako god požele".

Od Wikimedia Commonsa traži 30 tisuća dolara i dodaje da je već angažirao odvjetnike jer nitko nema pravo bez sudske odluke određivati što će netko raditi s njegovom fotografijom.

"Ne znaju kako je fotografija nastala i njihovo je mišljenje utemeljeno na pričama koje su pročitali u medijima. Nisu čak ni pokazali želju da otkriju činjenice", zaključuje Slater.

Izvor: index.hr