Kina klonira policijske pse

kloniranje, policijski pas
Znanstvenici iz jugozapadne kineske pokrajine Yunnan klonirali su, kako su kazali, "Sherlocka Holmesa među policijskim psima tragačima" u sklopu programa čija je svrha skratiti vrijeme obuke i smanjiti troškove za obuku policijskih pasa tragača.

Prvog psa u Britaniji klonirao kontroverzni znanstvenik
Prvi klonirani policijski pas, ženka nazvana Kunxun, nastala je iz uzorka DNK-a uzetog od sedmogodišnje ženke po imenu Huahuangma, koja je osvojila niz nagrada za pomoć u više slučajeva pronalaženja droge u gradu Puer.

Da bi dobili Kunxun, genetski materijal od sedmogodišnje ženke izvađen je i poslan u laboratorij u Peking. Embrion je izrađen pomoću jajne stanice drugog psa i ugrađen je u surogat-majku. "Zamjenska majka bila je beagle. Kako bi se spriječile komplikacije i poboljšala stopa preživljavanja, provodimo carski rez", opisao je Liu Xiaojuan, voditelj toga projekta. "Ona je prijateljska prema ljudima, druželjubiva i oprezna", kazao je analitičar projekta Wan Jiusheng.


Kunxun je sada štene staro dva mjeseca, a kineski mediji javljaju kako je "tek prvi od tisuća pasa". Proći će opsežnu obuku o otkrivanju droga i traženju dokaza te postati profesionalni policijski pas u dobi od 10 mjeseci, priopćeno je iz policije.

Kloniranje je provela tvrtka Sinogene Biotechnology Company, tvrtka sa sjedištem u Pekingu specijalizirana za kućne ljubimce i životinje za komercijalnu uporabu, u suradnji s Poljoprivrednim sveučilištem Yunnan uz potporu Ministarstva javne sigurnosti, piše South China Morning Post.

Znanstvenici se nadaju da će s vremenom postići "veliku proizvodnju" kloniranih policijskih pasa koji bi donijeli na uštedi vremena i novca tijekom obuke. Zamjenik generalnog direktora Sinogene Biotechnology Zhao Jianping dodao je da su trenutačno jedina zapreka visoki troškovi kloniranja pasa.

Obuka policijskih pasa obično traje oko pet godina i košta nešto manje od 75.000 američkih dolara, a jamstvo uspjeha u obuci ne postoji, navodi se u izvješću Poljoprivrednog sveučilišta Yunnan. Nije navedeno koja je cijena kloniranja psa.

Južna Koreja ranije je objavila da su stvorili prvog kloniranog psa 2005. godine, a dvije godine kasnije su počeli koristiti klonirane retrivere kako bi nanjušili drogu i tako pomogli carinskim djelatnicima.