Kako uočiti lažljivca u samo 20 sekundi

lažljivac, vrijeme, otkrivanje
Istraživači su regrutirali 24 para i zamolili svaku osobu da govori o vremenu kada je on ili ona prolazila kroz težak period, piše časopis Men's Health. U međuvremenu su kamere bilježile reakcije govornikovog partnera. Zasebna grupa pregledavala je videoisječke i bili su u mogućnosti identificirati lažnu samilost u reagiranju partnera unutar kratkog perioda od 20 sekundi, piše tportal.hr.

Nakon testa, znanstvenici su uzeli DNA uzorke sudionika studije te utvrdili da je 60 posto sudionika koji nisu pokazivali osjećaj empatije prema pričama o patnjama drugih nemaju receptor gena, GG genotip, kojim se može kontrolirati samilost i suosjećanje. 'Taj receptor pomaže regulirati razinu oksitocina u tijelu, koji su posljednja istraživanja povezali s osjećajima povjerenja, empatije i plemenitosti', objašnjava dr. Alexsandr Kogan, autor studije.

Od onih koji su dobili najviše povjerenja, 90 posto ih je nosilo gen. No, iako je taj gen povezan samo s percepcijom iskrenosti, ne znači da ste neosjećajni ako ga nemate, tvrde autori studije. Promatrači mogu razlikovati iskrenost od nepoštenosti jer postoje određena ponašanja koja su signali povjerenja i podrške.

'Bez obzira komunicirate li s prodavačem, novim kolegom ili muškarcem kojeg ste tek upoznali, možete identificirati lažno ponašanje ako znate što tražite', kaže dr. Marc Salem, psiholog u časopisu Men's Health koji savjetuje da obratite pozornost na ove znakove:

1. Nedosljedno ponašanje
'Ako je osoba obično vrlo mirna, a odjednom postane živahna ili obrnuto, ta je promjena ponašanja crvena zastava', kaže Salem. Isto vrijedi i ako osoba govori brzo i artikulirano, ali iznenada njezin govor postaje pun poštapalica ili pauza. 'Mijenjanje uobičajenog ponašanja crvena je zastava prijevare', dodaje on.

2. Uporan i miran pogled
'Kad ljudi razmišljaju, prirodno je da lutaju očima i pogledavaju oko sebe', objašnjava Salem. Ako je pogled osobe previše miran, to znači da vas osoba ne sluša ili pokušava svjesno zaraditi vaše povjerenje. Oba su signala znakovi neiskrenosti.

3. Skrivanje usta
'Kašalj, često čišćenje grla i geste kojim se pokrivaju usta mogu ukazivati da osoba pokušava sakriti nešto', kaže Salem. Isto vrijedi i za stvar u kojem su ramena prema dolje, a tijelo pogrbljeno. To je znak upozorenja i signalizira da osoba nije u potpunosti otvorena.

4. Brzi osmijeh
'Pravi osmijeh mijenja cijelo lice osobe', kaže Salem. U iskrenom osmijehu oči zaiskre, a obrazi i obrve podižu se zajedno s uglovima usta. Takvom osmijehu treba nekoliko sekundi da nestane. Lažni se osmijeh pojavljuje odmah i nestaje jednako brzo.