Kako unajmiti idealan stan?

Kako unajmiti idealan stan?
Selidba... Nekim osobama samo je ta riječ dovoljna da im se zgrči želudac, kroz tijelo prođu trnci i da im misli zaokupe slike „horora" mnogobrojnih selidbi. Na žalost, mnogi ljudi koji zbog nekog razloga nemaju vlastiti životni prostor, često su osuđeni na česta seljenja iz jednog stambenog prostora u drugi i ne mogu pronaći adekvatan životni prostor za dulji vremenski period. Njihov život se svodi na razdoblja između selidbi.

S druge strane tu su osobe koje nemaju mnogo iskustva u najmu stana, te sada kada po prvi puta traže novi životni prostor i ne znaju što u biti traže i što trebaju gledati kada se useljavaju. Na žalost tržište ponude i potražnje stanova za najam se neprestano mijenja, pa hoćete li naći „idealan" stan za najam, ovisi o mnogo faktora.

Kako bi se čim više približili tom idealu, pripremili smo nekoliko vrlo važnih i korisnih savjeta prilikom prvog razgledavanja stana.

Prilikom traženja stanova, posebno u većim gradovima kao što su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, lokacija samog stana je vrlo bitna zbog radnog mjesta, fakulteta koji pohađate, zatim blizine i organiziranosti javnog prijevoza, ako nemate auto, povezanosti prometnica ako imate auto, centra grada ili nekog drugog mjesta koje vam je od životne važnosti.

Kada iz oglasa i mislite da ste pronašli dobru lokaciju, predlažemo da prije samog razgledavanja stana dođete na lokaciju i razgledate okoliš. Odnosno, ima li zgrada parkiralište, dječje igralište, je li ulica bučna (zbog prometa, izgradnje infrastrukture ili nove zgrade), zatim ima li u blizini trgovina, pekara...

Priključci i režije

Prilikom telefonskog raspitivanja za stan, pokušajte saznati kolike su mjesečne režije, ako one već nisu uračunate u cijenu, ima li stan plinsko etažno grijanje ili se grije iz zajedničke toplane, ili pak na struju, drva i ugljen, ili neko drugo gorivo. Također, raspitajte se ima li stan svoja zasebna brojila za vodu, struju, plin, toplinsku energiju. O tome će uvelike ovisiti visina vaših režija.

Raspitajte se kolike su ostale režije u stanu, primjerice s kojim telekomunikacijskim operaterom je sklopljen ugovor i kakav je on, ima li priključak za kabelsku televiziju, internet i tako dalje. Sve što ne želite, zatražite prije useljenja da se isključi.

Što gledati u stanu?

Na prvi pogled stan vam može izgledati savršeno, no nemojte da vas ono prvo oduševljenje zavara. Može imati mnogo skrivenih mana, posebno ako je cijena niska za ono što se nudi. Prilikom obilaska stana, nemojte se ustručavati pogledati u svaki kutak stana jer, na kraju, vi ćete živjeti u njemu.

Njuškanje stana podrazumijeva i pregled kutova i stropova stana, kako bi se utvrdilo ima li stan problem s vlagom. Ako ima, bježite glavom bez obzira i nemojte se više osvrtati. Također, ako i ne primjećujete vlagu, ne znači da je nema. Moguće je da su se vlasnici poslužili kamuflažom, a indikacija vam može biti svježe obojan stan, posebno ako se ne radi o novom stanu. No, vlagu vam mogu navijestiti brojne mušice u stanu, koje vole vlagu, te naravno, miris vlage.
Isto vrijedi za područje balkona ako ga stan ima.

Dobro pogledajte u kakvom su stanju prozori i vrata, treba li im promjena ili popravak. Isprobajte sve rolete da li su ispravne za dizanje i spuštanje, a posebno obratite pozornost na rolete koje su spuštene. Obavezno ih dignite i zavirite kroz svaki prozor, kako ne biste ostali iznenađeni kasnije ako će vaš prozor gledati na dvorište za odlaganje otpada, susjedu u sobu, gradilište...

Namještaj i kućanski aparati

Ukoliko razgledavate stan u kojem još uvijek žive stanari, raspitajte se što će od namještaja ostati, a što ne, kako se ne bi iznenadili da je nakon iseljenja stan prazan. Zatražite da se nabavi namještaj koji nedostaje ili da se ukloni namještaj koji vam je viška. Zamjena pohabanog namještaja često je najteži dio na koji će neki vlasnik stana pristati, ali nije nemoguće. Zavirite kako izgleda namještaj iznutra i provjerite jesu li kućanski aparati ispravni. Ukoliko nisu, tražite da se poprave ili zamijene. Posebnu pozornost obratite na plinske i električne bojlere, rade li i jesu li redovito servisirani. Isto vrijedi i za klima uređaje.

Kupaonica

Kupaonica i WC jedan su od najvažnijih dijelova stana. Prilikom razgledavanja stana promotrite u kakvom su stanju sanitarije, ima li gljivica, rđe, kamenca ili druge prljavštine. Ukoliko je kupaonica u lošem stanju, ima tragova prekomjerne vlage i sl., nećete ju nikada moći dovoljno dobro očistiti, zbog toga oprez. Ukoliko vam se samo dio kupaonice ne sviđa i mislite da je određenu stvar potrebno zamijeniti ili popraviti, zatražite to od vlasnika stana.

Ostalo

Dnevno svijetlo pa tako i rasvjeta u stanu je vrlo važan segment životnog prostora. Provjerite ima li stan dovoljno prirodnog svijetla, te na koju stranu svijeta su okrenuti prozori i sviđa li vam se položaj. Provjerite rade li sva postavljena rasvjetna tijela u stanu, te jesu li ona adekvatna i dovoljna za prostor. Dobro promotrite u kakvom su stanju zidovi, trebaju li biti obavljeni soboslikarski radovi. Ako da, dogovorite hoćete li ih vi obaviti o vlastitom trošku ili će to učiniti vlasnik stana.

Ugovori i plaćanje

Kada potpisujete ugovor sa stanodavcem, dobro ga pročitajte prije nego što ga potpišete. Primjerice, takvi ugovori znaju imati različite klauzule, primjerice da morate platiti polog u visini jedne, dvije, tri mjesečne najamnine, zatim da morate iznajmiti stan na određeno vrijeme, postoje li kakve odredbe u slučaju nepredviđenih okolnosti itd. Ne potpisujte ništa što nije uobičajeno.

Također, kada dajete određenu svotu pologa za stan, obavezno upišite tu cijenu u ugovor. Ovjerite ugovor kod javnog bilježnika, a na temelju njega ćete moći tražiti povrat poreza. Za vas, kao najmoprimca najbolje je da ne piše datum do kojeg dana u mjesecu morate platiti stanarinu, no ako i postoji, najčešće ga možete dogovoriti, tako da odgovara i vama i stanodavcu.

izvor: (vam) / zena.hr